Educar de molt bon humor.

Un nou exemple de l’intensa activitat social que té Sant Joan de les Abadesses en fou la conferència denominada “educar de bon humor” a càrrec del periodista, guionista, filòsof i presentador de televisió i ràdio, Carles Capdevila. Ponència organitzada per les associacions de mares i pares d’alumnes (AMPA) de la llar d’infants “El Molí Petit”, el CEIP Mestre Andreu i el SES Sant Joan. Elisenda Guillaumes, membre de l’AMPA de la llar d’infants, descrigué la biografia de l’intèrpret.

Capdevila va oferir un interessant relat sobre la seva experiència personal com a pare de quatre fills, d’edats totalment diverses, concretament des d’edat infantil fins a la plena adolescència. Monòleg interpretat amb un gran sentit de l’humor que va propiciar continues rialles dels assistents i que va amenitzar gratament l’hora i mitja de durada.

El ponent va destacar la importància de l’educació a casa. Sobretot l’educació que els pares i mares han de donar durant la infància dels fills. Etapa vital per tal d’inculcar tot els valors necessaris que, òbviament, són intrínsecs de cada llar.

La responsabilitat d’educar als fills rau radicalment amb la figura dels propis pares i mares. Són ells els que han de lluitar constantment per fer entendre a la seva prole el què està bé i el què esta malament. Als primers anys de vida els progenitors s’han de carregar d’un cert autoritarisme, amb uns simples està bé, està malament, això es pot fer o això no es pot fer. Autoritarisme que evoluciona a un lleuger procés democràtic familiar fins arribar al pactisme típic de l’adolescència.

Tal vegada, el ponent va ressaltar la importància de l’excés de proteccionisme que els pares sotmeten els seus fills. És important que un nen caigui i que sàpiga de pròpia pell que hi ha coses que no sempre poden sortir bé, però que saber-ho ajuda a evitar errors futurs. Els pares han d’estar al seu costat per tal d’ajudar-los a aixecar-se, però un desmesurat excés de protecció només els servirà per descobrir que aquesta actitud no és res més que un núvol utòpic i irreal de la vida futura.

Actualment és culpa, sovint i massa freqüentment, a l’escola de la mala educació de molts infants, nens, nenes i joves. Al meu entendre, i tal com va relatar Capdevila, els valors essencials rauen a cada llar i l’escola no és res més que un punt d’aprenentatge de coneixements, de transmissió de valors i d’educació, però sempre en menor mesura dels rebuts a casa.

Per acabar Carles Capdevila també va donar un especial èmfasis a la feina feta tant per part del propi sistema educatiu com per part dels esplais de lleure. D’aquests últims, als quals m’hi sento especialment identificat, en va lloar la capacitat que tenen els joves adolescents per tal de fer-se càrrec, durant el seu propi temps lliure i sovint sense cap recompensa econòmica, de nens i nenes pel sol fet de passar-ho bé i inculcar valors i idearis propis, sovint relacionats amb la cooperació i el respecte vers a un mateix, als altres i al medi ambient. Joves que dia rere dia demostren el seu sentit de responsabilitat, tant al fer-se càrrec d’infants com en l’organització per tal de preparar tot tipus d’activitats i sortides.

Web d’en Carles Capdevila: http://www.carlescapdevila.com

Anuncis

2 comentaris Digues la teva

  1. Carles BS ha dit:

    Bones Sergi, bona crònica de l’acte i per cert, felicitats per afegir-te amb això dels blocs, ja t’aniré seguint. Del tema que escrius, quanta raó, però també que difícil, això que el nen ha d’apendre a la seva pròpia pell que ha/pot caure…

    Bé, amb el tema d’educar infants n’estic aprenent. Salut i de nou felicitats.

  2. Joan A. ha dit:

    Molt bona reflexió! a mi també em va agradar molt la xerrada! Tu ja ets monitor ja hi entens d’aquestes coses. jajaj

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s