El fill oblidat; Josep Picola i Soler.

Josep Picola i Soler

Josep Picola i Soler (1913-2002) és un dels fills il·lustres de Sant Joan de les Abadesses. Picola fou nomenat, en vida, fill il·lustre de Sant Joan l’any 1985 com a mostra de reconeixement vers la seva figura i a tots els seus poemes i picolines, així com tota la seva implicació en les activitats culturals que es realitzaven al municipi, moltes de les quals en fou precursor i impulsor.

Josep Picola va destacar per ser un personatge amb una gran activitat cultural, tant pel què es refereix a la seva professió, entre d’altres la de llibreter de la vila, com per la seva passió pel dibuix i, sobretot, per l’escriptura, activitat que va dur a terme fins als seus últims dies. Són diversos, els llibres de l’autor que estan actualment publicats, alguns editats amb la implicació de la regidoria de cultura del propi ajuntament de la nostra vila, i, per tant, formen part del patrimoni cultural del nostre municipi.

Aquest llegat cultural va ser un dels principals motius pels quals la biblioteca municipal, l’any 2000 i un cop cedida per part de la fundació de la Caixa de Pensions a l’ajuntament, va ser batejada amb el nom de Biblioteca Municipal Josep Picola. Equipament que com hom sap, s’hauria d’haver traslladat a l’edifici del Palmàs, espai més idoni, assolellat i molt més ampli per tal d’albergar-hi la biblioteca.  

El passat mes de març va tenir lloc la inauguració -producte de la rehabilitació integral- del Palau de l’Abadia. El projecte engloba el Centre d’Interpretació del Comte Arnau, el qual a la vegada conté un petit, però interessant, racó on s’hi recopilen una gran quantitat de personatges rellevants, autors o cantants que han elaborat alguna obra sobre el mite del comte Arnau. Hi són tots? No, hi manca la figura del poeta i fill il·lustre santjoaní Josep Picola i Soler.

Picolina sobre la llibertat

Per un estrany, i diria que no mal intencionat, oblit, s’ha obviat la figura de Josep Picola a l’hora de citar-lo, tal com s’ha fet amb altres personatges d’arreu de Catalunya. Atès que és fill il·lustre de la vila i, a més a més, és l’autor del llibre “Sant Joan de les Abadesses, una vila del Ripollès, nota d’història i llegenda”, en el qual s’hi recullen diverses obres dedicades al comte Arnau. Per aquest motiu és imperdonable la no presència del fill ilustre en aquest espai. Petit homenatge que seria una forma de reconèixer el què la mateixa corporació municipal va voler homenatjar fa 10 anys i, sobretot, relacionar la història i els personatges locals amb el mite nacional del comte Arnau.

Per les raons exposades, els regidors del grup municipal d’Esquerra, hem demanat a l’alcalde i a la regidora de cultura que esmenin, el més aviat possible, aquesta situació i, que la figura del poeta –i fill il·lustre santjoaní– Josep Picola i Soler sigui incorporada a l’exposició de continguts de Terra de Comtes i Abats del Palau de l’abadia de Sant Joan, a la vegada que es minimitzi el malestar de la família del poeta.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s