S’aixequen…i se’n van!

Perplex. Aquesta és la sensació que em va quedar en veure l’actitud demostrada pels membres de l’equip de govern dels socialistes, al llarg del transcurs del ple en el qual els regidors i regidores del consistori de l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses sotmetíem a votació l’aprovació provisional del Planejament d’Ordenació Urbana Municipal. Proposta acceptada amb els sis vots a favor del PSC, els tres vots en contra d’Esquerra i els dos vots d’abstenció de CIU.

El passat divendres 7 de maig va tenir lloc una sessió plenària important ja que es sotmetia a votació l’eina que ha de regir el desenvolupament urbanístic, social i econòmic dels propers vint-i-cinc anys. Corresponia a un ple tens en el qual es tenien de debatre posicionaments contundents, atès que el planejament proposat per part de l’equip de govern no responia a cap resultat de consens, especialment a nivell polític, però tampoc a nivell social.

La proposta aprovada del POUM implica una distribució dels equipaments docents, a la zona de la Coromina del Bac, i esportius, a la zona de la Plana de la Torre, amb la corresponent urbanització de més de 112 habitatges en aquest sector. Dispersió d’equipaments, que disten més de dos quilòmetres entre un extrem i l’altre, i que poden implicar una disminució de l’activitat social i, per tant, econòmica dels comerços del centre de la vila. A la vegada que la urbanització de la Plana de la Torre causarà la destrucció de les planes d’horta del sector i de l’imponent visual existent a l’entrada del municipi, referent paisatgístic de Sant Joan.

Dispersió dels equipaments docents i esportius contemplats al POUM 2010.

En tot moment, Esquerra ha plantejat que aquesta dispersió no és viable i que existeixen altres opcions més factibles i adequades a les necessitats geogràfiques de Sant Joan. Com ara la remodelació de les actuals escoles Mestre Andreu i Abadessa Emma o bé la instal·lació del futur centre educatiu de 3-16 a l’actual camp de futbol. Espai proper al centre de la vila i que té poc més de 9.000m2 i que és suficient, conjuntament amb l’actual pavelló d’esports municipal, per tal d’ubicar-hi un centre d’aquestes característiques –un exemple n’és el municipi de Riells i Viabrea on el Departament d’Educació de la Generalitat hi ha instal·lat un centre docent de la mateixa índole a un espai de 10.000m2-. A la vegada, que ens plantegem la ubicació del complex esportiu, format pel camp de futbol, piscines, etc…a l’actual Coromina del Bac. Agrupació d’equipaments que n’hagués permès la gestió, tant material com econòmica. No ha pogut ser.

Esquerra també es va mostrar contrària a la urbanització de la Plana de la Torre al·legant que existeixen altres zones més propicies, com ara la zones de can Bosses i de la Font de la Mare, que no impliquen una destrucció del paisatge tant acurada i responen a una continuïtat del creixement urbà de Sant Joan.

A més a més, al llarg del ple es varen posar de manifest algunes incoherències, per part del propi alcalde, en relació amb el document que s’ aprovava. Incoherències que van quedar paleses en el transcurs de la sessió o bé via conversa telefònica a algunes persones que havien presentat al·legacions un any enrere.

Algunes de les afirmacions incoherents donades als veïns al llarg de la setmana prèvia al ple en són la projecció d’urbanització del camp de futbol durant un període de 35 anys o l’afirmació de l’establiment de la zona esportiva a la Plana de la Torre a llarg termini –quan el planejament aprovat pel PSC en projecta la urbanització d’aquests sectors a poc més de 8 i 4 anys, respectivament-.

Durant la sessió plenària foren moltes les mostres de menyspreu i mala educació per part de l’alcalde, vers als propis regidors de l’oposició i a algunes de les persones que havien presentant –de forma voluntària i no obligada com es va acusar- l’al·legació referent a la no dispersió dels equipaments. Menyspreu que, al meu entendre, es va veure acusat quan alguns veïns de Sant Joan, presents al públic, van voler parlar sobre les seves al·legacions presentades i no se’ls va voler escoltar. Ans el contrari, l’equip de govern es va aixecar i va marxar. Com ja va fer una vegada essent a l’oposició, l’any 2005.

El ple de divendres, fou una sessió plenària de caràcter extraordinari, on, legalment, els membres del públic no tenen dret a paraula. Tanmateix, si l’alcalde ho autoritza –tal i com va passar en el ple extraordinari sobre el futur dels centres educatius-, els veïns que assisteixen com a públic poden, al final de la sessió, expressar la seva opinió. Fins llavors mai s’havia negat la participació al públic assistent.

El què deia a l’inici d’aquest escrit, perplexitat és la sensació que em va quedar en veure l’actitud que varen tenir alguns dels màxims representants polítics -i del partit dels socialistes- del meu municipi en la sessió plenària de l’aprovació provisional del Planejament d’Ordenació Urbana de Sant Joan de les Abadesses.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s