El Palmàs, l’obra de la Seu santjoanina, finalment acabada.

Jaume Nunó i Roca

L’edifici del Palmàs – Casal Social Jaume Nunó és el principal nexe d’unió entre la nostra vila i el poble mexicà ja que correspon a la casa natal del mestre i compositor Jaume Nunó Roca. Figura que l’any 1856 va musicar la lletra de l’himne nacional de Mèxic, de la qual n’és autor Francisco González Bocanegra, natiu del municipi de San Luís de Potosí. Treball conjunt que va derivar amb l’agermanament pòstum entre Sant Joan de les Abadesses i la localitat mexicana l’any 1980. 

La importància històrica de la casa natal del mestre Nunó ha provocat que aquest edifici fos el punt de mira de diversos equips de govern al llarg dels últims anys. La gran varietat d’usos, com ara escola de música, biblioteca municipal, casal de jubilats i pensionistes i centre cívic, que durant aquest temps s’han volgut destinar a l’edifici del Palmàs, són una evidència fefaent de l’interès que desperta i ha despertat aquest espai. 

Al 1991, l’ajuntament de Sant Joan adquireix l’edifici del Palmàs i al 1998 s’enderroca i s’inicien les llargues obres de reconstrucció. Durant aquests anys CIU i PSC no es posen d’acord amb l’ús que s’ha de donar a l’equipament; casal de jubilats i pensionistes segons els primers o escola de música, segons el partit dels socialistes.
Monument dedicat a Nunó Roca i Bocanegra.

Esquerra Republicana de Catalunya passa de les propostes als fets i, durant els seus mandats al capdavant del consistori santjoaní, posa fil a l’agulla a fi de dignificar aquest espai i atorgar-li la categoria d’equipament cultural i social que és mereix. D’aquesta manera, l’any 2005 destina un pressupost d’uns 80.000 euros per tal de millorar els exteriors i les façanes de l’edifici i, a la Festa Major del mateix any, en el marc de la commemoració del 150è aniversari de l’himne nacional mexicà, s’inaugura el monument d’homenatge als compositors de la seva lletra i música.

L’any següent, l’ajuntament aprova i preveu una inversió de més de 550.000 euros per tal d’habilitar la casa natal de Nunó Roca com a futura biblioteca municipal. Finançament que s’aconsegueix amb una subvenció, de més de 307.000 euros, derivada d’un conveni amb el Departament de Cultura, una altra subvenció de 103.000 euros provinent de la Diputació de Girona i la venda de l’actual biblioteca Josep Picola. 

L’equipament de biblioteca municipal és un ús necessari per a la població, sobretot pel nou alumant de l’educació secundària obligatòria. A data d’avui aquest col·lectiu no disposa d’un espai d’estudi adequat a les seves necessitats estudiantils i el POUM aprovat recentment tampoc en contempla la seva ubicació. 

Aquesta opció, es veu truncada al maig del 2007, quan Esquerra no guanya les eleccions i el partit dels socialistes preveu un canvi d’ús d’aquest espai; l’edifici del Palmàs serà el nou casal social de Sant Joan i inclourà el Casal de Jubilats i Pensionistes i el Centre Cívic. D’aquesta manera, el partit dels socialistes decideix aturar les obres, fortament avançades, i buscar nou finançament per tal d’adaptar l’espai al nou ús. Finalitat que anys enrere no havia donat suport. 

Aquest canvi, implica la pèrdua de les subvencions aconseguides per Esquerra i l’aprovació d’un nou finançament d’inversió d’uns 884.744,62 euros, per tal d’executar les noves obres a realitzar. D’aquest, quasi un 50%, prové de la subvenció Llei de Barris –aconseguida per Esquerra amb els vots no a favor del PSC-. 427.476,48 euros que, al meu entendre, s’haguessin pogut invertir amb la rehabilitació de més façanes i altres actuacions de millora a la Vila Vella, enlloc de sufragar uns canvis d’obra pràcticament acabats. 

Cal tenir en compte que el trasllat del Centre Cívic a l’edifici del Palmàs va en detriment de la filosofia amb la qual es va crear. L’espai homogeni de l’actual equipament es dispersa al llarg de les aules del Palmàs. Dispersió que complicarà el control de la tècnica de joventut, que paradoxalment passarà a “recepcionista” del Casal de Jubilats i Pensionistes. A la vegada, el Centre Cívic perdrà autonomia i funcionalitat de serveis al quedar subrogat al Casal de Jubilats i Pensionistes

Casal Social Jaume Nunó - El Palmàs (www.naciodigital.cat/elripolles)

La implicació d’un gran nombre d’institucions, així com les seves subvencions i els corresponents canvis de destinació i pèrdua culminen amb una obra acabada. Una obra que respon al recordatori d’un santjoaní internacional que va provocar, sense saber-ho, un lligam històric i perpetu amb una comunitat amb la qual poc tenim a veure a nivell social i cultural. Finalment, a partir del proper 20 de juny, un important col·lectiu de la nostra població, els jubilats i els pensionistes, podrà gaudir d’un idíl·lic espai carregat, sobretot, d’història. L’obra de la seu santjoanina ha finalitzat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s