El protocol, la norma del saber estar.

Sovint, hom considera el protocol com un forma d’actuar, arcaica, rudimentària i obsoleta de l’administració. Tanmateix, el desenvolupament ben planificat dels esdeveniments institucionals, el protocol i el tracte correcte a les persones permet la realització d’actes institucionals reeixits, els quals projecten una imatge positiva d’una entitat determinada.

El protocol respon a la col·locació de cada persona o personalitat al lloc que l’hi pertoca i un respecte cap a la institució i a les persones que s’hi representen. Alhora té la finalitat d’ordenar els actes institucionals a fi que es desenvolupin correctament i sense falta de consideració vers qualsevol personalitat que hi assisteixi.

Per contra, quan un acte manca de protocol o bé aquest està mal planificat, ja sigui per desconeixença o per deixadesa, el resultat pot ser inesperat i incòmode per les persones que  assisteixen a l’esdeveniment.

L’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses disposa d’onze regidors, els quals – exceptuant la figura de l’alcalde i els tinents d’alcaldia – gaudeixen del mateix grau de consideració a nivell protocol·lari. Conjunt de càrrecs electes que, estiguin o no al govern, representen el conjunt de la ciutadania. Quan el protocol, que no deixa de ser un tracte correcte a les persones o a les personalitats que assisteixen a un acte concret, es menysté i s’intenta de deixar a un segon pla, el resultat de l’esdeveniment pot resultar molest tant pels organitzadors com pels convidats al mateix.

Els regidors que actualment estem a l’oposició al consistori santjoaní estem acostumats a patir lleugeres manques de consideració –reiteratives en molts actes-, sovint en el moment de donar-nos a conèixer a les personalitats, convidades per l’equip de govern del PSC, a presidir diversos esdeveniments. Aquest fet l’havíem atorgat a una manca de coneixença del protocol o simplement deixadesa vers els càrrecs que ocupem i que representem i n’havíem fet cas omís. Tanmateix, el passat diumenge, en motiu de la inauguració del Casal Social Mestre Jaume Nunó – El Palmàs, foren variades i intenses les mostres de menysteniment. Malestar que de ben segur hem fet saber a la màxima autoritat municipal; l’alcalde.

Durant l’esdeveniment fou curiós veure com els regidors dels grups municipals a l’oposició quedàvem – ERC i CIU – repartits a llocs, endarrerits i diferents als propis regidors de l’equip de govern. Fou sorprenent veure com autoritats com el representat de govern a Catalunya, Jordi Martinoy, va haver de desplaçar el seu lloc, a la posició que l’hi pertocava. Fets minoritaris als quals s’hi va sumar la intenció que va tenir l’alcalde de deixar els regidors d’Esquerra, durant l’àpat amb l’ambaixador de Mèxic, a una taula separada de la resta de convidats. Fet subsanat pels propis regidors de l’equip de govern, que l’hi comentaren al propi alcalde que potser no era la millor forma d’actuar. Malestar creat per no preveure la totalitat de comensals al dinar i per haver d’organitzar els llocs a corre-cuita. No pot ser que una personalitat, com és l’ambaixador mexicà a Espanya, hagi de presenciar com es menystenen a alguns representants polítics del municipi al qual se’l convida.

Els regidors corresponen a figures que representen a un determinat sector de la població, la qual a través d’un procés electoral els ha escollit. Per tant, independentment de si estan a l’equip de govern o a l’oposició, el tracte, sigui a l’acte que sigui, ha de ser correcte per tal de donar la millor imatge de l’institució que representem, deixant en un segon pla les diferències polítiques entre uns i altres, les quals s’han de debatre a l’òrgan de màxima sobirania d’un ajuntament; el ple.

Personalment, crec que el protocol no s’ha de seguir sempre al peu de la lletra, però un bon ordre del funcionament dels actes, ja siguin més o menys importants, és bàsic pel bon desenvolupament dels mateixos. Com més precisa sigui la planificació més baixa serà la probabilitat de tenir ensurts molestos que poden posar en perill la imatge de l’entitat amfitriona.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s