1 de setembre; el veritable cap d’any.

Llar d'infants "El Molí Petit"

El veritable cap d’any, com deia l’amic Vilarrodà, tot just fa uns dies en un post al mur del seu compte Facebook, correspon al dia 1 de setembre. Aquest és el dia on tot es reactiva i l’engranatge torna a rutllar de nou; comença a bategar amb força l’àmbit laboral, s’incrementa -especialment aquest any, a l’espera del període electoral- l’activitat política, en estat de semi-latència durant les vacances d’agost, i els més menuts tampoc se n’escapen, ja que tasten per primera vegada o tornen l’activitat escolar al iniciar-se el curs a totes les llars d’infants. Essent, tal i com diu el periodista santjoaní, el dia 31 d’agost la vigília del veritable cap d’any. Això si, sense cap celebració, sense els dotze grans de raïm i només amb la recança dels dies passats i l’inici de l’estrès post-vacacional; el país torna a la normalitat.

La llar d’infants “El Molí Petit” de Sant Joan de les Abadesses, com no pot ser de cap altra manera, també va començar ahir el seu primer dia de classe d’aquest nou any escolar i ho ha fet d’una forma diferent a l’any anterior ja que enguany s’han ocupat 59 places de les 61 disponibles (una desena més que les existents al curs 2009-2010). Amb pocs anys, l’expectativa de creixement de la llar d’infants ha superat i ha doblat la previsió que evidenciava la tendència decreixent de la natalitat santjoanina fa escassos 4 o 5 anys i, és formidable copsar com, tot i que Sant Joan de les Abadesses disminueix en habitants, la natalitat pateix un notable increment a la nostra vila.

Aquest augment d’infants a la l’escola bressol de Sant Joan patirà un greuge important si els màxims responsables del consistori no duen a terme cap acció de millora per subsanar els futurs problemes d’espai del servei, ja que si les previsions d’augment de la natalitat es compleixen i al nou període de pre-inscripcions de la llar d’infants, previst pel mes d’octubre, s’inscriuen més de dos nadons serà impossible encabir més infants a l’escola bressol. Tot i que el decret 286/2006, de 4 de juliol a partir del qual es regula el funcionament de les llars d’infants no impedeix la incorporació de fins a 8 nadons més a l’espai que ocupen els infants de P0.

Aquest fet comportarà que les criatures excloses s’hagin de matricular a llars d’infants ubicades a altres localitats de la comarca amb el valor afegit que es creïn vincles d’unió en aquests municipis i s’eviti la continuïtat escolar obligatòria – primària i educació secundària- a Sant Joan.

Quan un ajuntament dóna un servei de la magnitud d’una llar d’infants no es pot permetre el gust de negar-lo a cap família i previ aquest gest poc popular i, sobretot, poc responsable s’han de prendre mesures amb la suficient antelació per evitar problemes futurs. Ara per ara, existeixen mesures òptimes i viables per pal·liar la manca d’espai de l’actual llar d’infants, derivada de l’increment d’infants- que ha superat tota previsió de creixement dels últims 5-10 anys – i, d’aquesta manera, evitar que cap família amb infants de 0 a 3 anys es quedi sense aquest servei.

L’actual llar d’infants respon a la manca d’espai que presentava l’escola Mestre Andreu, on s’hi encabia el servei de forma provisional i temporal. Ara, serà necessari ampliar l’espai útil de la llar. Fet destacable que ens ha d’encoratjar a tots plegats per l’augment de santjoanins i santjoanines que representa.

A les últimes reunions, els regidors del grup municipal d’Esquerra hem manifestat la nostra preocupació per aquest fet i hem demanat a l’alcalde que dugui a terme les gestions oportunes per ampliar l’espai. Les nostres propostes van encarades a l’ampliació de la llar, amb els convenis pertinents, als baixos de l’edifici Vila Icària o ampliar el servei, de forma provisional, amb aules externes a fi de donar el servei, seriós i rigorós, a tota família que el requereixi.

Queden poques setmanes perquè s’obri el nou període de pre-inscripcions d’aquells alumnes que s’incorporaran al mes de gener a la llar d’infants i espero -esperem- no haver de veure com el futur del nostre poble arrela en els municipis veïns.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s