El significat històric de l’11 de setembre i el nacionalisme català a ulls d’Espanya.

A la meva última blocada feia esment que el veritable cap d’any correspon al dia 1 de setembre, data on el país és posa en marxa de nou i retorna a la seva activitat normal després d’un intens – que mai és prou llarg – període estival.

A Sant Joan, la posada en marxa de la maquinària laboral ens dura poc i, a la segona setmana de setembre, l’activitat feinera es transforma en activitat festiva en motiu de la celebració de la nostrada Festa Major.

La Festa Major resulta ser aquell esdeveniment que tots els santjoanins i santjoanines gaudim i vivim amb més intensitat. Són dies amb una agenda plena  d’actes i esdeveniments de tota classe, aptes per a tots els públics i tots els gustos, que poc marge d’espai de temps deixen entre si. Cal dir, que moltes d’aquestes activitats  no serien possibles sense el motor social que fa del nostre municipi un referent dinàmic i actiu socialment; les associacions i les entitats. Grups de persones que, de forma altruista, dipositen el seu temps per aconseguir un bon gaudi per la resta de vilatans, a través de la realització de concerts, balls, exposicions diverses, etc…

La secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya no és menys i, per tercer any consecutiu, treballa per organitzar activitats, en el marc de la Festa Major, a fi de difondre els fets que propiciaren la important pèrdua de llibertats que ens defineixen com a poble, tant mans de les tropes espanyolistes i borbòniques, el dia 11 de setembre de 1714, com a mans de l’exèrcit franquista durant la Guerra Civil Espanyola.

Enguany tenim previst dur a terme la ponència denominada “El significat històric de l’11 de setembre i el nacionalisme català a ulls d’Espanya”, a través de les intervencions del professor d’història moderna, Joaquim Albareda, i el santjoaní, periodista i portaveu de la plataforma Sant Joan de les Abadesses Decideix, Jordi Vilarrodà.

Si l’any passat, la historiadora i amiga, Teresa Massoni va oferir-nos un relat, intens però sobretot interessant i resumit amb poc més d’una hora de durada, de tots els moments històrics en els quals Catalunya ha perdut les seves llibertats, especialment el dia 11 de setembre de 1714, amb una síntesi històrica més que acurada, aquest any el cartell el conformen un historiador de primera fila en la temàtica a debatre i un periodista que ha seguit fil per randa el tracte rebut, per l’estat veí, vers els últims esdeveniments nacionals que s’han dut a terme a casa nostra.

 Joaquim Albareda és catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra, doctorat amb la tesi els Catalans i Felip V (gràcies a la qual va aconseguir el premi internacional Vicens Vives) i se’l considera el màxim especialista en la Guerra de Successió Espanyola i el seu efecte a Catalunya. A l’hora, Jordi Vilarrodà és, com hom sap, un conegut santjoaní, periodista, habitual a la vida social i cultural de Sant Joan  que, fa uns mesos va encapçalar la plataforma Sant Joan de les Abadesses Decideix, a fi de dur a terme la consulta, del passat 28 de febrer, sobre la independència al nostre municipi. Per aquest motiu i a punt de complir-se el primer any de la primera consulta sobre la independència, a Arenys de Munt, Vilarrodà ens oferirà un interessant relat sobre com els mitjans de comunicació espanyols s’han fet ressò de les diferents onades consultives a Catalunya, així com de la manifestació en contra la sentència adversa del Tribunal Constitucional vers l’Estatut de Catalunya, del passat dia 10 de juliol.

L’acte tindrà lloc el proper divendres 10 de setembre, a les sis de la tarda, al vestíbul de l’antiga escola Abadessa Emma.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s