L’augment dels tributs municipals en detriment de la feina ben feta?

Cubells Porta a Porta

El proper 17 d’octubre es compliran cinc anys de la instauració del sistema de recollida Porta a Porta. Sistema pioner – i actualment únic a la comarca del Ripollès – dels residus domèstics i comercials a Sant Joan de les Abadesses.

L’aplicació d’aquest sistema va implicar un canvi important en la forma de desprendre’s de la brossa, que fins en aquell moment tots els santjoanins i santjoanines estàvem acostumats, a fi de incorporar-la de nou a la nostra societat, tot donant-li un nou ús. Gestió de residus més ordenada que afavoreix el reciclatge i actua respectuosament vers l’entorn natural i mediambiental que ens envolta.

Esquerra Republicana de Catalunya fou la responsable de la implantació del sistema Porta a Porta. Objectiu valent i agosarat que pretenia minimitzar la important quantitat de rebuig que generava la població, a fi d’evolucionar cap a un futur més sostenible i curós amb el medi ambient, eliminar l’impacte visual ocasionat pels més de 200 contenidors repartits al llarg de tot el municipi i, evidentment, disminuir – comparativament amb la resta de municipis de la comarca – el tribut de la taxa d’escombraries, sobretot tenint en compte l’increment del mateix, derivat de la clausura de l’abocador comarcal l’any 2005.

Els canvis no són fàcils i, cinc anys després, la implantació del sistema Porta a Porta, que en el moment de la seva gestació no va tenir el suport de l’equip del socialistes, és un fet consumat. La feina pacient i ben feta obté els seus resultats i la bona tasca duta a terme, durant aquests anys, d’un gran nombre de santjoanins i santjoanines permetrà que la taxa d’escombraries disminueixi el proper 2011 fins als 103,44 euros, situant-se en uns valors molt inferiors als que disposen altres grans municipis de la comarca, com per exemple Camprodon, Ribes de Freser i Ripoll. Tanmateix, si s’utilitzen tots els guanys que s’obtenen amb el sistema Porta a Porta s’hauria de permetre una disminució més agosarada de la taxa d’escombraries.

La fracció rebuig – aquella que no es reutilitzable i la gestió i tractament de la mateixa té una despesa més elevada – encara supera el 28,09% d’obtenció. Fet que encareix el conjunt del sistema Porta a Porta i per tant el tribut resultant. Ara, més que mai, convé que es realitzin campanyes de sensibilització per tal de minimitzar aquesta fracció, i dotar de millores al sistema, tals com la millora de la recollida en determinats comerços, l’entrega de bosses orgàniques i recipients per la recollida de l’oli domèstic i la gestió del mateix, el qual pot tenir una gran incidència com a carburant en l’àmbit local. Els regidors d’Esquerra, reiterades vegades, hem sol·licitat a l’equip de govern que dugui a terme les mesures pertinents per tal de millorar alguns aspectes del sistema però, fins al moment, l’equip de govern no ha mogut fitxa.

Cal dir, que la taxa d’escombraries és l’únic tribut que al llarg dels últims anys ha patit, com es diria en termes educatius, una evolució lleugerament favorable pel contribuent, ja que altres com l’impost dels vehicles de tracció mecànica i l’impost de Béns Immobles no disminueixen i assoleixen màxims històrics. El primer es situa al topall màxim permès, tot i que a l’època de crisi que estem podria rebaixar-se i el segon continua augmentant més del què es podria permetre, ja que si l’equip de govern volgués podria rebaixar, d’una forma més agosarada, el gravamen que el regula.  

En època de crisi, l’equip de govern s’hauria de posar al costat del contribuent, i per aquest motiu hauria de ser molt més agosarat, vetllar pels interessos econòmics dels vilatans (que són els principals afectats per la crisi econòmica, i cada vegada tenen més dificultats per arribar a finals de mes) i impedir que la recaptació pels diversos tributs municipals augmenti, utilitzant tots els mecanismes que la llei disposa al seu abast. No pot ser que es dupliqui la quantitat que es recapta per l’I.B.I, respecte els anys 2006 i 2007, sense prendre les mesures oportunes per limitar l’augment que l’ajuntament ingressa per aquest impost (es passa de recaptar 485.000€ a recaptar-ne 910.00€). Notable increment que ha permès a alcalde sufragar part de les despeses de l’actual consistori.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s