El Vailet Oblidat.

Joan Pujol Begudà

Els grans avenços i descobriments que han permès l’evolució de la humanitat, com espècie i com a societat, han estat possibles gràcies a la conjunció de diverses casualitats en un temps i en un moment determinat. Així mateix, la sistematització d’alguns esdeveniments en un espai concret, pot ser la responsable de dotar un poble o un indret amb unes característiques particulars que el diferencien dels que l’envolten.   

Aquest és el cas de Sant Joan de les Abadesses, on el desenllaç d’un seguit de determinades situacions ha provocat que el nostre poble pugui arribar esdevenir –si realment aquells que governen creuen amb el nostre potencial- ambaixador ripollès del modernisme català en la figura de Joan Maragall. L’estiueig del poeta a la finca del Carrer Major, la ceguesa d’una vaca per culpa del mal fer innocent del jove vailet Joan Pujol Begudà – Janot – a les acaballes del segle XIX i el passeig de Maragall, sense un destí clar, pels paisatges del Covilar tot descobrint el desgraciat animal van conformar un còctel de situacions que van concloure amb la inspiració del poeta a fi d’escriure el conegut poema la Vaca Cega

La història és capritxosa i ha demostrat que la conjuntura iniciada entre el poeta i el vailet s’ha plasmat, més de cent anys després, en la similitud dels camins empresos -salvant les distàncies- pels seus familiars més directes (néts i besnéts), a l’hora d’ocupar llocs destacats en l’àmbit de la política i la vida social catalana i santjoanina, a les últimes dècades del segle XX i als inicis del segle XXI.

Les casualitats a l’entorn de la història del poema de la Vaca Cega perduren avui en dia i, per sort, aquells que encara poden parlar amb primera persona dels que foren els seus avis continuen estant presents entre nosaltres. Són la MªRosa Pujol i Bosch, néta del vailet, i l’ex-president de la Generalitat Pascual Maragall, així com els seus germans, especialment l’actual Conseller d’Educació en funcions, Ernest Maragall, néts del poeta. La coincidència d’aquests descendents en un mateix espai i en un mateix moment, tot i que per alguns podria ratllar l’absurditat, atenent que ens trobem immersos en plena celebració de l’Any Maragall, podria haver estat una font de riquesa narrativa del dia a dia d’aquells que, a través de la unió de les seves gestes conjuntes, foren responsables d’una futura promoció a nivell nacional de la nostra vila a través de la poesia.  

Lentament, es va conformant i es va donant a conèixer el conjunt d’actes i celebracions que l’equip de govern de Sant Joan pretén desenvolupar en motiu del cent cinquantè aniversari i centenari del naixement i de la mort, respectivament, de Joan Maragall. Per aquest motiu, fa pocs dies, es va inaugurar un bust del poeta al Palau de l’Abadia, acompanyat d’un recital del poema que el vincula directament a la nostra vila – la qual l’hi va servir per inspirar-se amb altres grans obres com el Comte Arnau i els Goigs de la Verge de Núria – , la “Vaca Cega”. En aquest acte, presidit per membres de la família Maragall, no hi va haver cap confluència amb els descendents del vailet ja que no hi va participar, per manca de coneixement dels responsables de l’acte, cap familiar directe d’aquell santjoaní que, sense saber-ho, fou el responsable de la inspiració de Joan Maragall.

L’oblit del paper important que va tenir, en aquell moment i sense saber-ho, Joan Pujol Begudà ha generat un lleuger malestar a la família del mateix, ja que al llarg de la història diversos representants, de qualsevol color polític, que han estat al capdavant de l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, en aquelles celebracions adreçades a la commemoració de qualsevol fet “Maragalià”, havien tingut en compte la seva figura. Evidentment, el personatge principal d’aquesta història és, sense cap mena de dubte, Joan Maragall, però no està de menys que aquells que han tingut un paper important al seu voltant se’ls recordi. Potser els que ara hi són ens poden relatar anècdotes d’aquells familiars que coincidiren a la mateixa època del poeta. Fets que si no tenim la voluntat d’escoltar, s’esvairan en el temps.

Article diari la Vanguardia trobada néts Maragall - Pujol.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s