L’èxit de la Llei de Barris.

el
Vila Vella Sant Joan de les Abadesses

En un ple extraordinari dut a terme el 16 d’abril de l’any 2007, amb l’Elisabet Regué al capdavant del consistori, es va aprovar per unanimitat presentar-se a la quarta convocatòria de la llei de Barris que impulsa la Generalitat de Catalunya (projecte que, en el seu moment, va rebre fortes crítiques per part del grup municipal del PSC). El projecte es va treballar durant uns mesos mitjançant una comissió, formada per un representant de cada grup polític municipal i un representat de l’associació de veïns de la Vila Vella. La feina va ser recompensada i, finalment, Sant Joan de les Abadesses va ser seleccionada per rebre un ajut de 1,5 milions d’euros per la rehabilitació integral de la Vila Vella, que ha representar una inversió global de 3 milions d’euros, ja que la Generalitat finança un 50% del global.

La feina gestada en aquell moment, producte del consens polític, ha permès recollir-ne els fruits al llarg d’aquests últims 3 anys i, d’aquesta manera, la Vila Vella ha patit una gran transformació i millora. Alguns exemples en són: el Pla Director, la rehabilitació d’edificis i façanes, les millores de carrers com el vista Alegre, Tints o Abat Isalguer; la inauguració del Parc de la Muralla, el canvi de paviment de la plaça Major o la posada en marxa d’equipaments cabdals com el Palmàs (malgrat que hi ha hagut un canvi de projecte i la pèrdua de subvencions) i d’altres que ja estaven impulsats amb una part del finançament aconseguit, com el Palau de l’Abadia, dins el marc de Terra de Comtes i Abats. Al marge de la Llei de Barris també s’han aconseguit altres vies de finançament, com és el cas del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) del Departament de Governació, que depèn del Director General d’Administració Local, Carles Bassaganya, que aquesta legislatura haurà fet una aportació de més de 600.000€ a la Vila Vella, que entre d’altres coses permetrà els propers mesos continuar rehabilitant un gran nombre de carrers, com el Parassols i Pi, el Gironella, l’Abat de Villalba, Pere Roca, etc. Des del nostre del grup municipal creiem que aquesta és la línia a seguir i, per aquest fet, en la darrera sessió plenària a la qual es varen aprovar els pressupostos municipals varem lamentar que l’equip de govern del PSC no hagi previst cap inversió a la Vila Vella per l’any 2011, aquest fet pot aturar la transformació que s’està duent a terme. En aquest sentit el grup d’Esquerra varem estendre la mà a l’equip de govern per tal de treballar plegats per aconseguir més finançament dins el programa de la Llei de Barris per la Vila Vella. Perquè la següent legislatura, el nou equip de govern que sorgeixi de les eleccions municipals del maig del 2011, pugui continuar treballant des del primer dia a fi de seguir millorant el casc antic del nostre municipi. Encara queda pendent la rehabilitació del les façanes de la plaça major i d’algunes façanes que donen al riu Ter, la rehabilitació d’alguns carrers, seguir impulsant el comerç, la millora de les barraques de sota el pont o incentivar que hi vagi a viure gent jove creant pisos de protecció oficial, etc. Aquesta transformació no es pot aturar, ja que la rehabilitació continua del nucli històric de Sant Joan provoca que una gran majoria d’aquells que hi viuen es sumin a la iniciativa i, entre tots, es dignifiqui aquest espai degradat pel pas del temps a fi de retornar-hi la vida social i veïnal que tingué temps enrere.

En referència a l’últim pressupost aprovat per l’equip de govern de l’any 2011, cal dir que és el pressupost més baix d’aquesta legislatura. Tot i que entenem les mesures de contenció que mereixen l’actual situació de crisi, aquest pressupost preveu una disminució en allò referent a inversió de més de 1.215.000 euros, respecte el 2010. De les inversions programades, des del nostre punt de vista, en manquen algunes d’importants com per exemple: el nou tanatori o seguir desenvolupament la llei de Barris. A la vegada sorprèn la retallada brusca en despesa social (Joventut i entitats) que ha disminuït uns 54.000€. Fet inhòspit a un municipi on la vida social i associativa pren una rellevància especial. És una qüestió que varem fer notar al ple però, malgrat tot, el grup d’Esquerra ens varem abstenir en la seva votació amb la voluntat de ser constructius en moment de dificultats econòmiques.

Anuncis

8 comentaris Digues la teva

 1. Teresa ha dit:

  Molt encertat aquest article, no en sabia els origens de la feina feta, felicitats a tots. Per que encara es deixa aparcar a la placa Major? Si ets alcalde ho canviaras?

  1. salbrich ha dit:

   Benvolguda Teresa,

   Quan Esquerra estava al capdavant del consistori ja va fer diversos intents per buscar fórmules possibles a fi de prohibir l’aparcament i minimitzar el trànsit rodat a la Plaça Major. D’aquesta manera, al llarg d’aquesta legislatura, el grup municipal d’Esquerra, quan l’Elisabet Regué estava al capdavant, conjuntament amb alguns membres de la secció local (jo mateix, entre altres) varem proposar tant a l’actual equip de govern, com a la resta de forces polítiques, l’actuació conjunta per tal de “peatonalitzar” la plaça Major i el carrer Major o, en defecte, buscar un punt d’equilibri per tal que, com a mínim, en dates assenyalades i caps de setmana no es pogués aparcar, i es minimitzés el trànsit rodat, en aquests espais – evitant sempre afectar negativament els comerços de la zona -. En aquell moment la proposta no va ser ben rebuda.

   La injecció econòmica a través de la Llei de Barris és un fet palpable i ha representat un fort revulsiu per la Vila Vella de Sant Joan i no s’han de minvar els esforços per tal que aquest espai del municipi torni a tenir la vida social que temps enrere tingué. Cal treballar per impulsar la Vila Vella a nivell turístic i econòmic i, evidentment, això passa per canviar el funcionament de la Plaça Major i el Carrer Major.

   Des d’Esquerra no ens hem amagat mai de la voluntat de potenciar la plaça Major i el Carrer Major com a espais “peatonalitzats”, ara cal ser valents i buscar els mecanismes en els quals tothom si senti còmode (veïns, comerciants i ajuntament), a fi que a aquests espais hi sigui restringit el trànsit rodat i s’hi incrementi la vida turística, comercial i econòmica.

   Un exemple del què podria ser Sant Joan en un futur el tenim posat a Ripoll. Municipi que amb poc temps, ha incrementat notablement la seva vida social i comercial – per tant econòmica – a través de la peatonalització d’uns espais històricament transitats les places Sant Eudald i Gran.

   Moltes gràcies,

   Sergi Albrich.

 2. Pau ha dit:

  Per el be de tots, no tanqueu ni el C/major ni la plaça.
  I lu de la llei de barris… sense comentaris…

  1. salbrich ha dit:

   Pau,

   Tot i haver estat un element clau aconseguit a l’anterior legislatura i posat en marxa per l’actual equip de govern, la llei de barris ha representat una injecció econòmica indiscutible per la Vila Vella. Aportació econòmica que ha permès, i permetrà, arranjar la major part de carrers, soterrar serveis (cables…) i millorar façanes que, segurament, haguessin pogut ser moltes més. Entre altres actuacions.

   Gràcies pel comentari.

 3. jaume dial ha dit:

  l´obseció tencadora de la plaça i el carrer major es tant vella com l’última etapa democràtica des de les primeres eleccions municipals, mai no han faltat grups que han proposat aquesta idea, curiosament, sempre encapçalades per persones que vivien en altres varris i ara veig que també per gent de Ripoll.
  espero que arribat el moment aquesta proposta pugui ser discutida i negociada pels que n’haurem de patir les consequencies,pel que tinc entès, els meus companys botiguers de RIPOLL no compertiexen la mateixa opinió que la seva alcaldesa.
  La creença que tots estem equivocats i que no sabem veura que això es portarà molts beneficis a la llarga, i que només els politics i els tècnics de despax saben el que realment ens convé, ja no te cap mena de credivilitat,algú a preguntat mai al compredors del barri vell ont tenien intenció d’ aparcar? quin es el valor que donen a trobar aparcament proper? en definitiva algú ha fet un estudi serios a peu de carrer?
  si tant bo es pel comerç un espai peatonal, `per que no es fa un parc, amb jardins i fonts i bancs,i gronxadors davant del Lidel, o el Correfour, o l’ Eroski etc .en lloc d’aparcaments . Ont son els entesos en aquest casos?
  No es veritat que les zones peatonals hagin funcionat a tot arreu,en alguns llocs si, i en altres no,. Sant Joan te un fet diferencial respecte molts altres pobles, incluit Ripoll; i es que el barri vell queda en un racó , es com un triangle en el que dues de les seves cares estant formades pels rius Ter i Arsemala, només una de les cares d’ aquest triangle uneix la vila vell amb el resta de la població, o sia quedem en un racó, on la gent no te per que anar-hi per res , i quants més impediments hi posem mes drepesa provocaren la seva mort comercial

 4. salbrich ha dit:

  Benvolgut Jaume,

  Primer de tot moltes gràcies pel teu comentari. Tens raó quan dius que en alguns llocs ha funcionat la peatonlizació i en altres llocs no, hauríem d’estudiar si ha Sant Joan seria possible. En algun comentari anterior, com has pogut llegir, sempre he defensat que si es dugués a terme, s’haurien de buscar fórmules d’actuació conjuntes, amb els veïns i els comerciants, per assolir un objectiu còmode i factible per tots, que no vol dir tancar sempre la plaça i al carrer major, als vehicles rodats, sinó que es podria fer només en dies puntuals o caps de setmana. En tot cas, si no hi ha un consens al voltant, difícilment es podrà fer, no pot ser que l’administració vagi per una banda i el comercials per una altra, resta més que no suma (per tots). Ens ho hem de creure tots o no funcionarà.

  Però el que si crec, es que hem de buscar formules noves, pel comerç en general de Sant Joan, i en particular el de la vila vella, per intentar crear més revulsiu. I és evident que no podem continuar com fins ara, no ens podem quedar aturats. Tot i que sóc conscient que no hi ha una única solució màgica, que és força complex i que va lligat a diferents factors com l’activitat econòmica de Sant Joan, més aparcaments, el turisme… etc.

  Sergi

 5. Pau ha dit:

  no future

 6. jaume dial ha dit:

  Bemvulgut Sergi,
  Tobo molt correcte la teva matització ,tot es possible i negociable, el que a mi em preocupa, es no tornar a actituts
  passades, quant algú , va dir ” La calle es mia ” i tot segit va enviar els municipals a repartir circulars amb una data i una hora
  atentament jaume

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s