El tren que va passar de llarg…

L’any 2005, amb Esquerra Republicana de Catalunya al capdavant del consistori, Sant Joan de les Abadesses aconseguí una fita històrica; la instauració de l’Educació Secundària Obligatòria. Quimera assolida que va permetre que els joves d’edats compreses entre els 11 i els 12 anys, i un cop cursada la primària, allarguessin l’estada escolar al municipi fins als 15 i els 16 anys, amb tots els avantatges educatius i d’arrelament que aquest fet comporta, conjuntament amb els beneficis socials, econòmics i comercials que en deriven.

Enguany, més de cinc anys després, aquella gesta s’ha consolidat i el cicle educatiu s’emmarca dins el nou model educatiu denominat de 3 a 16. Però, a dia d’avui, encara resta un nou horitzó per aconseguir que correspon – i així ha estat des del primer dia – a la reforma o la construcció d’un nou centre escolar adaptat a les necessitats educatives de l’alumnat. D’aquest fet, l’actual equip de govern del Partit dels Socialistes en va fer bandera als inicis de la present legislatura – essent un nou brindis al sol -, que tot i esbombar a bombo i plateret la ubicació del nou centre educatiu a les planes de la Coromina del Bac a hores d’ara el govern de la Generalitat no en preveu la seva construcció immediata.

L’establiment de l’Educació Secundària Obligatòria tenia un important company de viatge acord amb les particularitats que aquesta gesta requereix; la instauració d’una nova i millor biblioteca municipal. Aquest equipament pretenia ser una eina i un recurs per els estudiants, a fi de dur a terme la recerca escolar i científica que fos necessària, a l’hora que resultés un espai d’estudi i aprenentatge que pogués albergar el fort volum d’infants i joves que augmentava amb la instauració de l’E.S.O. Quòrum impossible d’encabir a l’actual biblioteca Josep Picola i que actualment es solventa, de forma provisional, amb la utilització precària de les dependències de l’antic Centre Cívic.

Esquerra tenia clara la ubicació final de la biblioteca però l’actual alcalde va decidir, lícitament, canviar el projecte executiu i perdre la subvenció de més de 400.000 euros, provinents del Departament de Cultura i de la Diputació de Girona, que s’havien aconseguit per aquest ús. Ara, la incertesa de quin espai serà utilitzat per ubicar la biblioteca és un motiu de preocupació, tant pels pares de l’alumnat com per molts santjoanins i santjoanines que encara no han tingut resposta de quin serà el lloc escollit per albergar-hi aquest espai cultural. Quan es va presentar  l’oportunitat no es va voler pujar al tren i, aquest, va passar de llarg. Quan tardarem a tenir una biblioteca amb unes òptimes condicions?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s