El cadastre i els ingressos que genera.

El passat divendres, dia 28 de gener, tenia lloc la penúltima sessió plenària, de caràcter ordinari, de la present legislatura. En aquest òrgan, dotat de plena sobirania, els regidors del grup municipal d’Esquerra varem estendre la mà per tal que l’equip de govern del Partit dels Socialistes dugui a terme una petició a l’Oficina del Cadastre, a fi que es revisin novament els valors cadastrals dels immobles d’urbana. A data d’avui, aquests estan calculats en el moment àlgid de la bombolla immobiliària, època on els preus dels habitatges eren més cars.

La revisió cadastral a Sant Joan de les Abadesses es va iniciar a l’any 2007, en el moment més alt del valor immobiliari, després que no s’hagués fet des del 1984. Actualment, els valors que s’apliquen – i que progressivament s’aniran aplicant – estan calculats molt a l’alça. Fet que té incidència directa amb el càlcul  dels impostos de béns immobles (IBI) i de plusvàlua (IVTNU). Per tant, si es reformulen els valors cadastrals, els impostos mencionats poden minvar i repercutiri positivament a la butxaca dels santjoanins i santjoanines.

Altres ajuntaments catalans que varen fer la revisió cadastral durant l’any 2007 han dut a terme la petició de revisió dels valors cadastrals dels immobles d’urbana – com és el cas dels ajuntaments de Sant Pere de Torelló i de Roda de Ter -i, tot i que l’Oficina del Cadastre en teoria, no l’hi tocaria efectuar una nova revisió en un termini de 10 o 15 anys,  en aquests casos ho ha fet excepcionalment en un termini màxim de tres anys, a fi de compensar el desfasament dels preus. D’aquests exemples en destaca que la petició l’ha d’efectuar, si té voluntat, el propi ajuntament.

Malgrat que els últims anys l’equip de govern del PSC de Sant Joan ha congelat el tipus de gravamen que regula l’impost de Béns Immobles (IBI), els ingressos per aquest concepte, des de l’any 2007, han estat espectaculars. L’ajuntament ha quadruplicat els ingressos per l’IBI, passant de 250.000€ l’any 2006 a gairebé un milió d’euros l’any 2011.

Després d’una revisió cadastral els nous valors es van aplicant progressivament durant 10 anys, per tant, malgrat que l’ajuntament congeli el gravamen de l’IBI, els ciutadans paguen més perquè el valor del seu habitatge augmenta cada any. Per compensar aquesta puja, l’ajuntament hauria d’haver reduït un mínim d’un 10 % el gravamen que regula l’IBI cada any, però en el cas de Sant Joan no ha estat així, sinó que s’ha congelat per decisió de l’equip de govern i aquest fet a provocat un augment exagerat d’ingressos per aquest impost.

Ara, els regidors que conformem el grup municipal d’Esquerra, hem estès la mà a la resta de membres del consistori a fi de treballar plegats per tal redreçar aquesta situació, tal i com s’ha fet amb altres municipis i, d’aquesta manera, aplicar uns preus més justos als vilatans de Sant Joan, ja que el què han hagut de pagar els últims quatre anys actualment està desfasat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s