La importància de l’educació.

L’assoliment de l’Educació Secundària Obligatòria a Sant Joan de les Abadesses va ésser una de les grans fites aconseguides pel Grup Municipal Esquerra Republicana de Catalunya al llarg de la legislatura 2003 – 2007. Fet que va suposar que els nens i nenes, un cop assolits els 12 anys, poguessin continuar l’educació obligatòria fins als 16 anys a la nostra vila, enlloc de desplaçar-se a altres poblacions. Fet que repercutia proporcionalment amb la vida social i comercial del nostre municipi. En aquell moment es va assolir la quimera més important, però calia cuidar i vetllar per tal que la implantació dels nous serveis seguís pel bon camí.

Aquesta gesta preveia, des d’un inici, una actuació complexa i cabdal; la renovació dels centres educatius existents, ambdós en estat avançat de degradació i deteriorament. Calia i cal definir i, al mateix temps, consensuar, l’emplaçament òptim del Centre Educatiu de 3 a 16 anys.

El Consell de Govern dela Generalitatde Catalunya va acordar el 27 de juliol de 2010 la posada en marxa de l’Institut Escola de Sant Joan de les Abadesses – ja batejat com a SES Sant Joan de les Abadesses -, que integra les antigues escoles Mestre Andreu i Abadessa Emma, amb un total de 323 alumnes i 35 docents.

A data d’avui, el mal estat dels equipaments educatius ha anat en augment, el seu espai sobrepassa el límit d’ocupació i cap dels dos equipaments són aptes per a infants i joves amb discapacitats físiques o minusvalies. Urgeix actuar per definir i consensuar quin ha de ser l’emplaçament definitiu del SES Sant Joan de les Abadesses.

Atenent que el Departament d’Ensenyament no ha aprovat, a data d’avui, la construcció del nou centre a la Coromina del Bac, els regidors del grup municipal d’Esquerra a Sant Joan de les Abadesses varem demanar a la mesa del Parlament de Catalunya, a través de la portaveu d’Esquerra al parlament, Anna Simó, i la diputada gironina, Carme Capdevila – membres del Grup Parlamentari d’Esquerra – quina és la previsió referent a l’aprovació, si és el cas, de la construcció del nou institut escola a la Coromina del Bac i, en el cas que el Departament d’Ensenyament valorés positivament la construcció del nou equipament a la Coromina d’en Bac, quin seria el destí dels edificis on està ubicada l’actual escola. Definir la finalitat d’aquests espais és vital per tal de no minvar la vida social i comercial del centre neuràlgic de Sant Joan de les Abadesses.

Atès que l’equip de govern del PSC tot just ha iniciat aquesta setmana els tràmits per cedir el terreny de la Coromina del Bac al Departament d’Ensenyament, malgrat ser una prioritat, des del grup municipal d’Esquerra Republicana tenim la voluntat de consensuar i definir la ubicació del centre educatiu santjoaní amb tots els agents implicats i començar a treballar perquè sigui una realitat. Per tal que una vegada decidida la ubicació, governi qui governi al capdavant de l’ajuntament, no es pugui tirar enrere el projecte com ha passat amb altres projectes aquesta legislatura que ja s’esgota.

Pel grup municipal d’Esquerra de Sant Joan de les Abadesses, definir el nou institut escola serà una de les prioritats al llarg de la pròxima legislatura i, per això, ja hem iniciat mecanismes de pressió al Departament d’Ensenyament per tal que sigui una de les prioritats en el marc del seu mapa de planificació. No serà fàcil, perquè les retallades hi seran i – hi són – presents. La resposta del Departament d’Ensenyament respecte la construcció del futur centre santjoaní és ambigua, no concreta dates i només indica que es farà conjuntament amb altres centres. Altres veus no oficials diuen que es començarà al 2014 o 2015, però la llista d’espera és llarga i a les comarques gironines hi han molts centres encara amb barracons. Per aquest fet cal treballar plegats i amb totes les energies. L’escola ha de ser l’edifici més important d’un municipi, per nosaltres ho és i nosaltres ja hi començarem a treballar des del primer dia.

L’educació és un dret bàsic i fonamental que no podem deixar a l’estocada. A la vegada, una escola nova atrau noves famílies i, amb la pèrdua d’habitants que té la nostre vila, ha de ser un revulsiu quelcom vital.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s