11 de juny de 2011. Constitució de l’ajuntament.

Mesa d'edat. Presa possessió Lluisa Pérez.

Dissabte, a les dotze del migdia i com a la majoria de consistoris de Catalunya, es va constituir l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses. Acte protocol·lari i entranyable que dóna el tret de sortida a una nova legislatura. Esdeveniment que va tenir com a principals protagonistes els 11 regidors que conformarem la taula els propers quatre anys. Onze persones que dedicarem una gran part del nostre temps a treballar i intentar millorar – així espero que ho fem tots – el poble que ens estimem.

L’acte va iniciar-se amb la presa de possessió del regidor més gran – Enric Palau – i el més jove – un servidor – que varem constituir la mesa d’edat. Un cop tots els regidors varen prendre possessió i es va haver constituït el consistori, els caps de llista respectius varem intervenir a l’acte i a continuació anoto les meves paraules a l’esdeveniment:

– Avui, s’inicia una nova legislatura i estar novament present en aquesta taula continua essent un orgull. És un orgull poder representar la veu d’una important part de la població que ens ha fet confiança i és un orgull poder vetllar pels interessos del nostre poble i treballar per un futur pròsper i òptim per la gent de Sant Joan.

Tot bon govern té, una bona oposició al darrere. L’oposició també desenvolupa un paper importantíssim, per tal de fiscalitzar les polítiques que dugui a terme un determinat equip de govern, perquè no s’adormi en el dia a dia, per fer noves propostes, per pressionar i per fer seguiment dels projectes, a l’hora que es imprescindible tenir una oposició seriosa per ser capaços d’avançar plegats en aquells temes prioritaris i cabdals d’un municipi.

Als últims quatre anys, Esquerra Republicana de Sant Joan ha dut a terme una oposició constructiva, donant suport a més del 80 % de les propostes plantejades per part de l’equip de govern i, tant sols, s’ha mostrat radicalment en contra a determinades iniciatives que, pel nostre entendre, poden malmetre el nostre entorn, o en aquells projectes importants on no hi ha hagut un consens previ.

Així continuarem essent i la nostra prioritat serà el bé de Sant Joan i no els interessos partidistes o personals. Esquerra prioritzarà el bé del nostre poble i s’allunyarà de la mala praxis política que determinats grups a la oposició han dut a terme al llarg de més de 30 anys de democràcia a casa nostra.

Nosaltres estarem al costat de l’equip de govern sempre que faci falta i els nostres programes electorals coincideixin. Des d’aquí, alcalde, l’hi estenem la nostra mà a fi de treballar colze amb colze i, per aquest fet, li demanem diàleg, transparència i sobretot voluntat de consens amb les seves gestions. Vull recordar-li que som onze regidors els que representem els interessos globals Sant Joan de les Abadesses, i no només set. Crec que s’ha d’evitar l’arraconament dels regidors de l’oposició tal i com s’ha produït al llarg de la legislatura que avui deixem enrere.

També, si se’m permet, vull posar-li deures. Projectes que, si ve té la voluntat de desencallar-los, ens trobarà al seu costat. Als últims vuit anys s’han aconseguit fites històriques en el camp educatiu, i ara cal continuar pressionant al Departament d’Ensenyament per tal que el nou centre escolar sigui una realitat a finals d’aquesta legislatura i, a l’hora, cal meditar i definir quins seran els usos definitius dels actuals centre educatius, a fi de no minvar la vida social i comercial al centre de Sant Joan. A la vegada, també s’haurà de vetllar per l’ampliació de la llar d’infants, que com hem dit en reiterades vegades ratlla el seu límit de capacitat i, al ser un servei municipal, no podem permetre’ns el luxe de deixar-ne infants fora.

També, cal definir quin serà l’espai que ocuparà la nova biblioteca municipal. Equipament necessari i altament sol·licitat per la comunitat educativa. L’edifici Duran i Reinalds podria ser un bon espai on albergar-hi la biblioteca i, per aquest fet, nosaltres avui li fem aquesta proposta. Començar a treballar perquè aquesta legislatura l’ajuntament n’hagi adquirir la propietat ola concessió. Haurem de treballar plegats per buscar quina és la fórmula més idònia i viable. Perquè aquest edifici amb una gran valor arquitectònic i també històric, es pugui rehabilitar, i els santjoanins i santjonines en puguin fer ús en l’àmbit de la cultura.

L’hi vull recordar que tots els partits que es varen presentar a les eleccions municipals portaven al seu programa electoral desencallar el sector de Llaudet. Ara toca que aquesta proposta esdevingui una realitat i, per ser-ho s’haurà de treballar amb energia a fi de fer arribar els serveis bàsics i tecnològics a l’indret i transformar el sector com a un sector de desenvolupament econòmic i tecnològic comarcal, a fi de permetre el futur desenvolupament econòmic, empresarial i industrial de Sant Joan.

Hem de prioritzar que la Generalitat, a través de l’empresa pública INCASOL, rehabiliti l’antiga fàbrica Llaudet, perquè si puguin instal·lar empreses, ja sigui a través d’un vivers d’empreses o bé, a través de llogar diferents espais. El desenvolupament econòmic ha de ser una de les nostres prioritats, encara que sigui en detriment d’altres projectes municipal. L’economia és el pal de paller del nostre municipi, per tal que la gent continuï vivint a la nostre vila. Sense persones i sense reduir la pèrdua d’habitants que de manera sagnant anem perdent anualment, no serviran de res la resta d’equipaments i les grans obres.

En el marc de l’economia i l’habitatge, també hem d’avançar amb la construcció de pisos de protecció oficial, de compra o de lloguer, per a joves i elaborar una borsa d’habitatge jove per tal de fomentar l’ocupació de l’habitatge buit.

Estarem al seu costat en la busca de recursos per tal de revifar el paratge de Sant Antoni com a catalitzador turístic. No podem deixarla fundació MAP sola, l’ajuntament també si ha d’implicar en la recerca de recursos econòmics. Cal continuar apostant pel turisme com una pota més de la nostre economia local.

També l’hi demanem que treballin per legalitzar la planta superior dela Fundació Emma per tal de disminuir l’alta llista d’espera que actualment existeix de futurs residents. Per nosaltres també és important continuar buscant recursos per seguir desenvolupamentla VilaVella, o aconseguir més serveis pel consultori mèdic.

Malgrat l’ample majoria absoluta que té, a vegades rectificar és de savis, encara som a temps de consensuar els tres grups municipals un Pla general adaptat a les necessitats de Sant Joan. Si ara busques aquests consens i rectifiques l’honoraria com alcalde.

Seran anys amb grans dificultats econòmiques, s’haurà d’aplicar una important política de contenció. No podem permetre que augmenti l’endeutament de l’ajuntament de Sant Joan, haurem de racionalitzar el màxim els recursos econòmics, i probablement alentir en el temps algunes inversions. Reduir l’endeutament hauria de ser una de les nostres prioritats.

Tampoc cal oblidar, la pressió fiscal actual sobre els nostres vilatans, és un moment difícil per a moltes famílies, l’ajuntament n’ha de ser conscient i sensible. No podem mantenir al topall màxim l’impost sobre vehicles de tracció mecànica, ni tampoc mantenir un IBI (impost de bens immobles) a un nivell tant alt i desfasat. Com ja hem demanat en més d’una ocasió des del nostre grup, hem de demanar a l’oficina del cadastre que actualitzi els preus a l’any 2011, no podem tenir les mateixes valoracions econòmiques de quan hi havia la bombolla immobiliària. I la revisió de preus s’ha de fer de manera immediata, no sis mesos abans de les eleccions.

Sergi Albrich - Lluïsa Pérez

Cal que tots siguem capaços de treballar plegats, en aquelles temes que actualment són la preocupació real de la gent, per buscar solucions a les seves dificultats. Només així serem capaços de generar confiança i optimisme, que en aquests moments al nostre municipi ni cal molta, sobretot en l’àmbit econòmic.

Per acabar, vull desitjar sort tant a alcalde, com a la resta del nou equip de govern, atès que la seva sort va lligada a la sort del futur del nostre municipi. Esperem que les coses els hi vagin bé i, sobretot, que tinguin molts encerts. Dir-los que en tot allò que representi treballar per Sant Joan ens hi trobaran, ens agradaria ser-hi i, si de nosaltres depèn, hi serem. –

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s