Un full de ruta amb un futur poc clar.

El pressupost és el full de ruta a seguir per qualsevol ens públic al llarg d’un any natural i es pot definir com l’expressió xifrada, conjunta i sistemàtica tant de les despeses, que com a màxim pot assumir l’ajuntament, com de previsió dels ingressos, que es pretenen obtenir durant l’any natural. Per tant, el pressupost és el marc direccional que indica les prioritats a desenvolupar durant dotze mesos i que en una època de forta recessió econòmica com l’actual hauria d’esdevenir realista, coherent, auster i correspondre a un element consensuat entre tots aquells que són responsables de la seva execució.

El plenari de l’ajuntament de Sant Joan va aprovar, el passat 25 de novembre amb els set vots positius del Partit dels Socialistes i els quatre vots contraris d’Esquerra Republicana de Catalunya i de Convergència i Unió, el pressupost pel proper any 2012. Previsió pressupostària que, en allò referent a la despesa, ascendeix als 3,7 milions d’euros – dels quals 417 milions d’euros són destinats a inversions tals com l’ampliació de la pista d’skate (6.000€) o la compra dels horts del Parc de la Muralla i els jardins de la Puda (125.000€) -. En general són bones inversions però són actuacions poc prioritàries de cara al proper any.

El document aprovat és poc realista i esdevindrà una forta hipoteca pels propers anys ja que no contempla la totalitat de despeses del consistori atès que, abans del 31 de desembre del 2012, s’haurà de fer front al cost econòmic de la compra de la parcel·la prevista pel possible futur consultori mèdic per un import  de 267.100€. Situació que implicarà l’augment del deute municipal (a 3,9 milions d’euros) del nostre municipi ja que l’equip de govern desconeix com farà front  a aquesta compra.

Ara bé, si ens centrem en el pressupost per la vessant dels ingressos, cal tenir en compte una altra figura amb una importància cabdal; les ordenances fiscals, atès que, a partir d’aquestes, els vilatans coneixem quina quantitat de diners haurem de satisfer a l’ajuntament, ja sigui a través del pagament d’impostos, de taxes o bé de preus públics. D’aquesta manera, les ordenances fiscals influeixen directament a l’hora d’elaborar el pressupost d’ingressos i, en el context de recessió econòmica actual, seria recomanable que les ordenances fiscals tinguessin en compte les dificultats econòmiques que estem patint moltes famílies de Sant Joan per tal que la quantitat a pagar en concepte d’impostos, de taxes i de preus públics no augmentés. Això hagués estat possible, per exemple, disminuint encara més el tipus de gravamen de l’impost de béns immobles o bé plantejant una disminució del 10% de l’impost de vehicles de tracció mecànica.  Aquestes mesures van ser defensades pels regidors d’Esquerra Republicana de Catalunya tant en l’aprovació provisional de les ordenances fiscals com en la seva aprovació definitiva, però una vegada i altra van ser rebutjades per part dels regidors l’equip de govern.

La crisi econòmica obliga a les administracions públiques a imposar importants mesures de contenció als treballadors públics i, davant d’aquest fet, els càrrecs polítics hem de ser els primers a donar-ne exemple de forma coherent. És poc ètic que l’alcalde s’apugi el sou un 40% quan les arques municipals demanen contenció i sacrifici als seus treballadors. Enguany no tocava fer-ho.

Tot i la bona intenció del document, finalment no varem poder donar suport al pressupost pel proper any 2012 ja que no va comptar amb cap intent de consens previ per part de l’equip de govern i, al nostre entendre, la despesa real no té assignada una proposta realista d’ingressos i tampoc es preveuen inversions necessàries ni prioritàries per tal de continuar vetllant pel bon nivell del nostre estat del benestar i l’atenció a les persones, tals com l’ampliació de la llar d’infants o la legalització de la segona planta de la fundació privada municipal Emma. Ambdós equipaments tenen importants llistes d’espera tot i resultar ser serveis de titularitat municipal.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s