Colònia Espona: la nostra gent gran, un objectiu fonamental

Colònia Espona. Font: http://www.elripollesdigital.com

Tombant els anys 2000, els efectes nocius de la crisi del tèxtil culminaven a Sant Joan de les Abadesses amb el tancament definitiu de diferents fàbriques tèxtils, les darreres… També, la en aquell moment “malanomenada” fàbrica Espona. El patrimoni que en depenia, en particular les dues “colònies Espona” (la dels jardins Espona i la del carrer Jacint Verdaguer), feia temps que es trobaven en un estat d’abandonament progressiu. De fet, tot aquell patrimoni estava en una certa situació de terra de ningú, trobant-se embargat per l’Agència Tributària Espanyola i amb una nul·la acció de manteniment, a excepció d’alguns veïns que feien el què bonament podien. Era el punt de partida de la decadència d’un espai que durant més de 70 anys havia estat un inqüestionable motor social, i ple de vida a través de les famílies que residien darrere les seves portes.

A finals de l’any 1999, en el primer mandat d’Esquerra Republicana de Catalunya al govern municipal, es comencen a fer les gestions per comprar l’antiga Colònia Espona. Un edifici de més de2.000 metres quadrats, amb uns jardins i entorns que superaven els6.000 metres quadrats, dissenyat pel prestigiós arquitecte Duran i Reynals, i que a bon criteri els governs municipals anteriors l’havien catalogat com a equipament. L’Agència tributària va treure fins a dues ocasions aquest equipament a subhasta per imports de 130 i 122 milions de pessetes respectivament.  Van ser més de dos anys de negociació portats pel llavors alcalde Carles Bassaganya (ERC) i el regidor de règim interior Gerard Costa (CiU), amb l’inici inclòs d’un procediment d’expropiació. El resultat immillorable. Es va comprar la colònia Espona, els jardins i a més, l’actual parcel·la on s’ubicarà el CAP (carrer Ramon d’Urg) per 35 milions de pessestes. Només 35 milions de pessetes el 2002!!! El primer projecte, redactat per Sau Taller d’arquitectura, SL, que es va realitzar un cop aconseguida la compra, fou transformar l’espai amb un equipament de pisos tutelats adreçats a persones grans amb un cert grau de dependència que al mateix temps poguessin utilitzar els serveis que oferiala Fundació Privada Municipal Emma. En concret, s’hi preveien 24 habitatge tutelats.  D’aquesta manera, s’alliberaven places de la pròpia fundació, es reduïa el temps d’espera per accedir-hi i s’ampliava el ventall de serveis de la mateixa. Al cap d’uns anys, es refà el projecte convertint una part, en complement residencial, i per altra, els habitatges tutelats per gent amb dependència. S’aconsegueix el 2007 que el Departament d’Acció Social hi destini una primera partida de 300.000€ i també que una entitat, Avalis de Catalunya, n’asseguri 300.000€ més.

Tanmateix, l’essència principal del projecte fa un pas enrere quan l’any2009 l’actual equip de govern del partit dels socialistes transforma, a través de la concessió de l’espai a l’empresa CEVASA, el projecte inicial de pisos tutelats destinats a persones majors de 65 anys per pisos dotacionals. És a dir, un règim de lloguer basat amb criteris econòmics similar a qualsevol altre concessió d’habitatges de protecció oficial. D’aquesta manera deixava d’existir i es transformava un projecte pioner vers la tutela de persones grans que s’allunyava de la realitat social del nostre municipi. A més perdíem un lideratge comarcal en atenció a la gent gran, ja que en aquell mateix any, es deixava de voler prestar l’assistència domiciliària del Ripollès, des dela Fundació Emma, una activitat que donava fins a 17 llocs de treball.

Al llarg dels últims cinc anys, els regidors i regidores del grup municipal d’Esquerra hem manifestat de forma reiterada la voluntat de destinar aquests habitatges a gent gran i, finalment, l’any 2011 el Partit dels Socialistes recondueix la situació i retorna al projecte inicial de destinar els habitatges de l’antiga Colònia Espona a persones majors de 65 anys declinant, això si, establir cap tipus de vincle o relació ambla Fundació. Tot i això, els regidors d’Esquerra continuem donant suport i en cap cas ens mostrem contraris a l’avenç d’una iniciativa, els fonaments de la qual en vam ser protagonistes. Sense aquests passos previs la nova Colònia Espona no seria una realitat ni, segurament, un dels projectes més importants que finalitzaran a la present legislatura.

Des de la nostra posició toca felicitar a l’equip de govern per mantenir l’essència principal d’aquest projecte però també advertir del perill que suposa per la gent que hi viu, el fet de no tenir els accessos en condicions. Insistim que les claus dels habitatges s’haurien d’haver entregat quan les obres s’haguessin finalitzat i no abans. Com també va ser curiós assignar els habitatges abans de les eleccions municipals, ara ja fa 10 mesos. Al nostre entendre, ha estat un acte flagrant d’imprudència que esperem que l’ajuntament no hagi de lamentar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s