Autonomia i prioritats pressupostàries a Sant Joan.

Parcel·la futur consultori Sant Joan. Font: http://www.elripolles.info

“És totalment una invasió de competències a l’autonomia local”. D’aquesta manera vaig definir la llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera al ple municipal del passat 30 d’abril. És l’última directriu recentralitzadora del Govern Rajoy que té com a principal objectiu obligar a destinar els romanents positius de tresoreria dels ajuntaments – diferència entre la suma de fons líquids i drets pendents de recaptar (quantitats que terceres persones deuen a l’ajuntament) i aquells compromisos que té l’ajuntament amb proveïdors pendents de pagar (quantitats que l’ajuntament deu a terceres persones) – a eixugar el deute acumulat al llarg de la seva història més recent.

Al meu entendre, aquesta mesura manté una certa coherència en el fons – és saludable minvar el lligam pendent amb les entitats bancàries – però agressiu en la forma, ja que obliga a fer forts esforços econòmics a aquelles administracions, especialment als ens locals, – que treballen per solucionar el dia a dia dels vilatans– a destinar els seus diners a una finalitat establerta i concreta. Crec, que fóra bo deixar un cert marge de maniobra a les entitats locals i que cada ajuntament pogués adaptar les mesures econòmiques adients a les seves necessitats, sempre hi quan existeixi una bona planificació a mig termini. Aquesta bona planificació hauria d’anar lligada al fet de no deixar un ajuntament molt endeutat als possibles nous equips de govern que puguin sorgir fruit dels nous comicis electorals del 2015.

Així, retornant a la llei aprovada, és evident que a ningú li agrada que li diguin amb què s’ha de gastar els diners, però en un moment com l’actual cal evitar hipoteques futures i rebaixar el deute dels ajuntaments i, al mateix temps, prioritzar les inversions a realitzar. A tall d’exemple, actualment, l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses té un deute de 2,8 milions d’euros i un romanent de tresoreria d’1,1 milions d’euros. D’aquests, només en destina 95.000 a eixugar deute i la resta a inversions poc prioritàries a l’època de recessió econòmica que ens até i gens consensuades amb la resta de consistori, tals com 65.000 euros destinats a la compra dels jardins de la Puda o 9.000 euros destinats a l’ampliació de la pista d’skate, que es sumen a altres inversions tals com la compra de l’antiga estació de Toralles per 80.000 euros, que se’n desconeix el seu finançament. I, no es contemplen actuacions cabdals com l’ampliació de la llar d’infants, la legalització de la Fundació Privada Municipal Emma o una quantia econòmica superior per tal d’eixugar un volum més gran de deute. La proposta del grup municipal d’Esquerra va ser arribar, com a mínim, al llindar de 2,4 milions d’euros, per situar-nos al nivell d’endeutament existent als anys 2006 i 2007.

És un moment complicat per la gestió del bé públic i cal mesurar de forma òptima amb què ens gastem els diners i evitar obres faraòniques, com el futur consultori mèdic – amb un cost aproximat d’1.5 milions d’euros – que, davant de les retallades existents en l’àmbit sanitari, segurament no disposarà de més serveis que l’actual, el qual, per poc més de 300.000 euros, s’hagués pogut ampliar i millorar i destinar el finançament aconseguit per altres actuacions més prioritàries.

Vénen temps difícils pels ens locals i la marea blava de l’Estat Espanyol apunta cap una intenció flagrant de la pèrdua de l’autonomia local. Decidir-ne part del seu finançament o les hipotètiques fusions municipals en són només la punta de l’iceberg.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s