Ara ens toca a nosaltres!

Montserrat Tallant, Enric Pujol, Sergi Albrich

La secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya de Sant Joan de les Abadesses, per sisè any consecutiu i en el marc de la Diada de Catalunya va organitzar, amb el suport de la Fundació Josep Irla,  el passat dissabte 22 de setembre, un nou acte a fi de reivindicar i recordar la memòria històrica d’un poble i la seva gent; Catalunya i els catalans. Un poble que ha vist  en reiterades vegades i al llarg de masses moments de la seva història com s’han atacat i vulnerat els nostres drets, les nostres llibertats i els trets que ens defineixen com a nació; la nostra cultura i la nostra llengua.

Enguany l’acte en qüestió ha coincidit amb la celebració de la Festa mexicana i santjoanina d’adopció del Grito per tal d’aprofundir amb el nexe històric, que conjuntament amb la figura dels nostrats Jaume Nunó i Roca i Salvador Moreno, uneix el nostre país amb Mèxic. L’únic estat que va reconèixer de forma legítima el govern republicà català a l’exili – a tall d’exemple, cal dir que va ser a l’ambaixada republicana a Mèxic on, l’any 1954, Josep Tarradellas va ser nomenat president de la Generalitat a l’Exili -i que mai va reconèixer el règim franquista.

El Mèxic del president Lázaro Cárdenas va acollir sense condicions a milers de refugiats i refugiades d’un poble vençut. Sobretot una gran quantitat de polítics fills de la República i de la gran majoria dels partits polítics del moment, però àmpliament d’Esquerra Republicana de Catalunya, que l’any 1939 i a les acaballes de la guerra civil van fugir de Catalunya per salvar les seves vides. Mèxic va esdevenir la llar i el refugi de més de 4.000 persones exiliades de la seva terra, Catalunya, transformant-se amb una veritable capital catalana per a generacions d’homes i dones que perderen la seva pàtria a mans de la violència desfermada, de la irracionalitat i de l’odi totalitarista i feixista i va demostrar en tot moment una gran predisposició i, sobretot, no va posar cap mena de condició a l’hora d’acollir el poble català – en contraposició a l’actitud que va tenir inicialment el govern francès, el qual va tardar tres dies a deixar pas a tota la població exiliada, inicialment restrictiva a dones i nens.

Per aprofundir amb el perquè Mèxic va resultar un destí per a milers de catalans però també amb l’activitat diària i cultural d’aquests, la ponència va comptar amb el relat, davant de més de noranta santjoanins i mexicans, del Dr. Enric Pujol, doctor en filosofia i lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona i, atès que l’exili català no és en cap cas d’un sol partit i cal considerar-lo com un patrimoni de tota la població, la conferència també va comptar amb la presència de la regidora de cultura de l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, la Sra. Montserrat Tallant.

Després de tres-cents anys sota domini Espanyol i durant més d’onze anys de conflicte, el 16 de setembre del 1810, la Nova Espanya – el govern Mexicà – va aconseguir la independència dels seus colonitzadors. Per aquest motiu Mèxic celebra la Festa del Grito. Mèxic  ja té el seu dia de l’independència. A què esperem nosaltres a tenir-lo? Les condicions precàries que pateix el país i la seva gent són insostenibles i com va dir el president Heribert Barrera: Tenim pressa. Ara ens toca a nosaltres. Ara és el nostre moment.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s