El Casal Republicà Ramon Arqués.

Carme Freixa, Marta Rovira, Sergi Albrich, Teresa Jordà, Carles Bassaganya,

El passat dissabte dia 3 de novembre de 2012 la secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya de Sant Joan de les Abadesses, davant d’unes setanta persones, va inaugurar la seva nova seu, el Casal Republicà Ramon Arqués. L’acte va comptar amb la presència de la Secretària General d’Esquerra, Marta Rovira, l’alcaldessa de Vallfogona del Ripollès i candidata al Parlament de Catalunya, Carme Freixa, la diputada,  Teresa Jordà, i el president comarcal d’ERC, Carles Bassaganya.

L’any 2004 la secció local d’Esquerra, en aquell moment representada pel president Menci Colomer i l’alcalde Carles Bassaganya, però també amb el suport de moltes altres persones, va obrir les portes de la primera seu del partit, des de l’abolició de la Segona República Catalana a Sant Joan de les Abadesses. Un petit local situat al carrer Abat Isalguer que apareixia en un moment àlgid on l’independentisme havia aconseguit la seva màxima representació institucional tant a nivell local com a nivell nacional de la mà del màxim partit que havia mantingut i defensat completament viu el sentiment de la sobirania plena; Esquerra Republicana de Catalunya.

Marta Rovira descobrint la placa commemorativa de la nova seu.

Una seu que volia ser un espai de debat i tertúlia de l’actualitat política local i nacional i que va esdevenir la consolidació del partit al nostre poble. Una punt de trobada que no era i no és res més que el reflex de la implicació de la gent d’Esquerra que, durant més de 80 anys, hem demostrat la nostra implicació en tots els sectors socials, polítics, culturals, esportius i laborals de Sant Joan de les Abadesses.

Així, la nova seu rebia el nom de l’alcalde d’Esquerra que s’havia mantingut més temps en el càrrec durant el convuls període de la Segona República Catalana i, ja un cop iniciada la Guerra Civil Espanyola, l’alcalde Ramon Arqués. Aquest gest volia ser un sentit homenatge als alcaldes Vicenç Martín, Joan Mayol, Josep Mayà i el propi Ramon Arqués, que varen ser homes valents per tal de situar-se al capdavant de l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses a fi de gestionar de forma totalment altruista el dia a dia dels santjoanins i les santjoanines sota uns ideals que varen permetre un canvi i un avenç espectacular de la societat catalana dels anys 30 i que ràpidament l’espanyolisme més ranci va intentar aniquilar mitjançant la dictadura franquista. De fet, com és sabut, la implicació política local sota uns ideals d’esquerres era, en aquell moment, complicat. Així ho explicava el fill d’en Ramon Arqués, en Pere, quan relatava que al seu pare l’havien vingut a buscar els nacionals un parell de cops a casa seva per recordar-li que segons quines postures polítiques no tenien el vist-i-plau pel nou règim emergent.

Públic assistent

Ramon Arqués, va marcar un abans i un després a Sant Joan de les Abadesses a través de la construcció de la xarxa de clavegueram i va tenir un paper fonamental a l’hora d’intentar trobar posicions conciliadores entre les tendències polítiques de l’ampli ventall de les esquerres presents al nostre propi municipi. Una actitud que tendeix a repetir-se, amb un èxit discutible, quasi vuitanta anys després en el marc de la situació política actual.

Potser és agosarat dir-ho, però crec que som els hereus d’aquells homes que en plena Guerra Civil varen lluitar pels seus ideals, pels drets de la seva gent i per la lleialtat a la pàtria catalana i, la situació política i econòmica, que ens ateny actualment els ha de demostrar que estem a l’alçada i que no ens deixarem trepitjar més per aquells que ens asfixien econòmicament i ens ridiculitzen culturalment.

Intervencions Marta Rovira, Carme Freixa i Sergi Albrich.

La nova seu del Casal Republicà Ramon Arqués  apareix en un moment especial i per un doble motiu. Per una banda, amb aquesta nova obertura, es demostra que Esquerra, a Sant Joan de les Abadesses, està viva i sobretot activa. Així ho hem demostrat al capdavant de l’ajuntament liderant polítiques valentes com l’assoliment de l’Educació Secundària Obligatòria, la implantació del sistema de recollida porta a porta, l’important sanejament econòmic municipal realitzat entre els anys 1999 i 2007, la  consolidació de serveis cabdals com la Fundació Privada Emma o l’Alberg Municipal o l’establiment de les bases econòmiques de la Llei de Barris o el Projecte de Terra de Comptes i Abats, que va permetre recuperar el Palau de l’Abadia. Una activitat positiva que Esquerra també va demostrar liderant situacions adverses com la gestió del període de tancament de les indústries del tèxtil que varen conduir a més de 500 persones a l’atur,  on Esquerra no va esmerar molts esforços per intentar garantir la seva reincorporació laboral.

Des de l’any 2007, i fins avui mateix, Esquerra ha demostrat la seva activitat fiscalitzant de forma constructiva les polítiques de l’equip de govern i actuant sempre amb responsabilitat i coherència pel bé comú de tots els santjoanins. el nostre ple suport per disposar d’unes instal·lacions educatives dignes, la proposta d’establiment d’una mesa anticrisi per treballar per assolir mesures clares i concretes per ajudar a les famílies més necessitades, la petició continuada d’arranjament dels punts negres de la carretera N-260 o la insistència amb la no construcció d’un consultori mèdic que costarà més de 1,5 milions d’euros a tots els ciutadans i que es produeix en un moment en el qual hi ha més de 200 aturats són una mostra de la nostra voluntat de sumar i avançar.

D’altra banda, des de Sant Joan de les Abadesses no volem deixar de formar part d’un moment històric en el qual el dret a decidir ja no només l’abraça Esquerra Republicana si no que, tal i com es veurà a partir del proper 25 de novembre s’haurà aconseguit que un gran nombre de diputats i diputades del Parlament de Catalunya que també treballaran pel debat de la sobirania plena del nostre país per tal d’establir la Tercera República Catalana. A partir d’aquell moment, Esquerra Republicana de Catalunya haurà quasi aconseguit la seva principal fita però la seva gesta no haurà acabat, ja que continuarà tenint un paper fonamental i haurà d’esdevenir el veritable garant nacional i social del nou govern de la Generalitat de Catalunya resultant de les urnes. Ens toca viure un moment crític però altament il·lusionant i des de Sant Joan de les Abadesses volem formar-ne part.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s