El Porta a Porta; els bons resultats d’un bon projecte.

Sant Joan de les Abadesses va esdevenir, l’any 2005, la població pionera a la
comarca del Ripollès a l’hora de gestionar de forma valenta i eficient el reciclatge dels residus municipals a través de la implantació del sistema de recollida selectiva Porta a Porta. Un sistema que comporta, arreu dels municipis que el practiquen, una disminució dels actius contaminants a través de l’increment del tonatge dels materials susceptibles de reciclatge i que a curt termini comporta una reducció de l’import de la taxa d’escombraries dels vilatans. Fou una aposta valenta gestionada per Esquerra Republicana de Catalunya al capdavant del consistori que no va comptar, en el moment de la seva implantació, amb el suport dels grups municipals de l’oposició; el Partit dels Socialistes de Catalunya i Convergència i Unió.

Sis anys més tard de la implantació del sistema porta a porta aquella aposta valenta s’ha acabat traduint amb resultats tangibles i el sistema permet reciclar quasi un 70% del volum total de les escombraries generades a les llars del nostre municipi.  Una bona praxis fortament implantada a la població i reconeguda, finalment, per tots els grups polítics del consistori. En definitiva, un èxit que ens hem d’atribuir tots els santjoanins i santjoanines i que reverteix a la millora del medi ambient i sobretot a l’economia de totes les llars de Sant Joan de les Abadesses: Una evidència palpable atès que el nostre municipi és la població amb una taxa d’escombraries (103.44€/any) més baixa en relació amb els altres grans municipis de la comarca del Ripollès (Camprodon; 130,67€, Ribes de Freser; 128,27€/any, Ripoll; 122,50€/any i Campdevànol; 105€/any).

El no augment del volum de rebuig, és a dir, aquella fracció que no és susceptible de ser reciclada i que s’ha de traslladar als abocadors és la responsable de la disminució de la taxa d’escombraries, atès que el reciclatge comporta un retorn econòmic que reverteix a les llars santjoanines. Tanmateix, la fracció rebuig que genera el nostre municipi (llars, comerços i àmbits industrials) ha augmentat progressivament i de forma preocupant des de l’any 2009, arribant al llindar del 40%, fet que comporta tant sols una minsa i lleu disminució de la taxa resultant. Si el reciclatge fos major les opcions d’una major reducció de la taxa d’escombraries serien plenament factibles.

Pel proper any 2013 la taxa d’escombraries de Sant Joan de les Abadesses, de forma encertada, s’ha congelat i no augmentarà. Tot i això, la quantia econòmica a pagar per les llars santjoanines podria continuar disminuint si ho fes el quasi 40% de rebuig que generat. Cal que l’equip de govern vetlli pel sistema de recollida i desenvolupi campanyes de sensibilització per tal de continuar conscienciant vers la bona praxis del reciclatge, així com l’establiment d’altres mesures tals com la implantació de papereres de boca múltiple que permetin el reciclatge a peu de carrer o facilitar el reciclatge als àmbits industrials, entre altres. Des d’Esquerra continuarem proposant millores al sistema de recollida porta a porta a fi d’obtenir nous resultats que es tradueixin i reverteixin amb una millora de l’economia local i del nostre medi ambient.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s