Josep Picola i Soler; el fill retrobat

Retrat de Josep Picola i SolerEnguany commemorem el centenari del poeta i fill il.lustre de Sant Joan de les Abadesses, Josep Picola i Soler. Una celebració que va tenir el seu punt de sortida el passat dissabte 16 de març amb la presentació del llibre “Josep Picola i Soler, 1913-2013, Visió d’una Ànima Santjoanina”. 

Aquest va ser, segurament, el primer gran acte – deixant de banda els no menys importants recitals de picolines i poesia duts a terme a Sant Joan, Ripoll i Barcelona – que s’han realitzat després del traspàs del poeta l’any 2002. Un gran esdeveniment que es suma als grans destacaments que l’ajuntament l’hi va dedicar en vida: Declarar-lo fill il.lustre de la vila, l’any 1985 de mans de l’alcalde Josep Bassaganya, i dedicar el seu nom la biblioteca municipal, l’any 2000 de mans de l’alcalde Carles Bassaganya i de la regidora Elisabet Regué.

La presentació del llibre és una magnífica ruta literària que servirà al lector per redescobrir els millors tresors de Sant Joan; El Palau de l’Abadia, el Gorg de Malatosca, Sant Antoni… Un petit i gran tast de l’escència poètica de Picola que dissabte va esdevenir un retrobament de la figura de l’il.lustre santjoaní on Mar Casas, autora de l’obra, Eudald Maideu, amic de la família i del poeta i responsable del pròleg de l’obra, Eudald Casadesús, Delegat del Govern a Girona, Laura Borràs, Directora de l’Institut de les Lletres Catalanes, i Ramon Roqué, alcalde de Sant Joan de les Abadesses, no van escatimar en elogis vers  la trajectòria del poeta i a tots els seus poemes i picolines, així com la seva gran implicació en les activitats culturals del municipi, en moltes de les quals en fou precursor i impulsor.

Borràs que va definir amb gran encert les nostrades picolines com “el twitter analògic de l’època, per la seva força, sentiment i vitalitat” va endur-se un gran encàrrec; El prec ben trobat del doctor Maideu per tal que la Generalitat de Catalunya guardoni al santjoaní il.lustre de la mateixa manera que s’està fent amb els seus contemporanis de la generació del 1913, tals com Salvador Espriu. Un encàrrec que la Directora de l’Institut de les Lletres Catalanes va endur-se de bon grat i, que de ben segur, amb l’esforç de tot el consistori, el Departament de Cultura i l’adversa situació econòmica, treballarem per poder fer realitat.

Així doncs, Josep Picola i Soler, el fill oblidat al recull d’autors que al llarg de la història s’han relacionat amb el mite, ubicat al Centre d’Interpretació del Comte Arnau del Palau de l’Abadia  – i que Esquerra va propiciar la seva incorporació – va retrobar-se al seu estimat Palau de l’Abadia, acompanyat del seu llegat familiar i municipal més proper. Un gran acte que va cloure amb el recital poètic de la cantant Núria Feliu amb la lletra de Picola i el seu comte Jofre.

 “Amb la
sang que prem del cos

ha barrat l’escut que
porta.

Quatre dits,
xops de rojor,

per
damunt la banda groga.

El rei Franc, està joiós

i al comte, esperona.

– Tu seràs, l’arbre
frondós,

resistent a
tota prova… –

Passen anys de gel i foc;

passen vents, plagats
d’eufòria

i, vençuts
i vençedors,

dil.luint-se dintre
l’ombra…

Branques,
de distints colors;

permanent, queda la soca;

n’hi ha prou… amunt els
cors!

Catalunya…
Terra nostra!

Dissabte va iniciar-se #l’anypicola, el punt d’incici, desitjo, d’un any de sentits recordatoris d’un dels nostres fills il.lustres.

Anuncis

Un comentari Digues la teva

  1. Gracies Sergi per el article del teu bloc esta molt bé…

    fina picola alsina

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s