2014, l’any zero de la República Catalana?

Sant Joan de les Abadesses a la Via Catalana

Jaume Nunó i Roca correspon al punt de confluència responsable que el passat 21 de setembre – i per novè any consecutiu – els pobles català i mexicà s’unissin per tal de celebrar la Festa del Grito de la Independència de Mèxic a Sant Joan de les Abadesses. És a dir, vàrem commemorar l’inici del final dels més de tres-cents anys de submissió de l’antiga colònia mexicana sota el domini del gran i ja decaient imperi Espanyol.
L’assoliment de la plena sobirania del poble mexicà va iniciar-se l’any 1810 i va culminar amb èxit onze anys més tard després d’un conflicte armat i fortament repressor que molt poc té a veure amb el procés pacífic, unitari i – principalment – impulsat per la pròpia societat, que va iniciar-se a Catalunya l’any 2010, després de la retallada de l’Estatut i que va tenir el seu punt àlgid amb els quasi dos milions de persones que varen conformar la Via Catalana per la Independència a fi d’unir el nostre país des del Pertús fins Alcanar.

Un volum important i impressionant de persones, menyspreat i menystingut pel govern espanyol, al qual cal sumar-hi  una immensa part de l’anomenada majoria silenciosa. De la qual en formen part catalans i catalanes de perfils, edats,  inquietuds i cultures diferents que van entrellaçar les seves mans el mateix dia 11 de setembre d’enguany al llarg del Pont Vell o bé van clamar inequívocament, deu dies més tard, per la independència de Catalunya, després de lloar la figura dels històrics salvadors de la pàtria mexicana, a la plaça Major de Sant Joan de les Abadesses.
La societat condiciona el procés català i ara pertoca que els partits polítics actuïn, cedeixin, siguin generosos i evitin els personalismes, és a dir, uneixin esforços per donar pas a la plena democràcia. Cal que votem. D’aquesta manera, tal i com va afirmar el diputat d’ERC Joan Tardà: “La pilota serà al mig del camp quan tinguem la data i la pregunta de la consulta i després el món estarà pendent de nosaltres, pendent de la resposta del poble de Catalunya”.
En aquest sentit, el passat divendres, el Ple de Política General del Parlament de Catalunya va aprovar, amb el suport dels grups parlamentaris d’ERC, CIU, ICV i CUP, la resolució per acordar la data, la pregunta i les possibles respostes abans d’acabar l’any. Malauradament, el PSC, un partit cabdal per l’assoliment de l’estat del benestar, va desmarcar-se -un cop més – del procés català. Caldrà treballar per aconseguir el màxim consens polític i finalment consultar de forma clara, transparent i específica a la població catalana a l’estil “Vol que Catalunya esdevingui un nou estat independent?” i amb dues possibles respostes explícites; “Si o No”.
El 20 de setembre del 2014 Sant Joan de les Abadesses celebrarà el desè aniversari de la celebració del Grito de la Independència Mexicà. Serà també l’inici de l’any zero de la futura República Catalana? L’última oportunitat per construir un nou estat més just socialment, més ric culturalment i, sobretot, viable econòmicament.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s