De caserna a habitatge jove

el

Teresa Jordà, Lluïsa Pérez, Sergi AlbrichL’actual caserna de la Guàrdia Civil Espanyola de Sant Joan de les Abadesses  comprèn el concepte clàssic de caserna, és a dir, al marge de ser un equipament per un ús de suposada seguretat ciutadana, també era l’habitatge dels guàrdies civils destinats al municipi. És un edifici de planta baixa i quatre pisos, més un soterrani, que fou inaugurat l’any 1987, després que l’ajuntament comprés el solar al qual es troba i el cedís al Ministeri de l’Interior a canvi de la construcció i ús posterior com a caserna de la Guàrdia Civil. L’acord de cessió preveia que la titularitat del sòl continuava essent municipal, però quedava afectat en ús, sempre i quan la construcció que fes el Ministeri de l’Interior fos destinada, únicament, a caserna. Així, es produeix una situació singular on el sòl de l’equipament és de titularitat municipal, però l’edifici construït a sobre va ser sufragat i és propietat de l’Estat. Cal dir que l’ajuntament de Sant Joan, de forma encertada, no va cedir la propietat del solar, com si que ho van fer altres municipis catalans.

Amb el desplegament del Cos dels Mossos d’Esquadra el nombre d’agents destinats tant a la seguretat ciutadana com al trànsit van anar disminuint, arribant al mínim de tant sols tres agents i l’equip de govern municipal d’ERC, l’any 2000, ja va demanar la reversió i/o la cessió de l’immoble atenent el poc ús que en feia l’Estat en tenir bona part de la instal·lació buida. En aquell moment, el Ministeri de l’Interior va contestar que preveia ampliar la dotació d’agents dels SEPRONA (Servicio de Protección de la Naturaleza) per la posició estratègica de la caserna. De fet, així ho va fer i fins a finals de 2002 hi va haver formalment un destacament d’aquest cos. Posteriorment, l’equip de govern municipal (ERC) va aixecar acta de la no presència de cap agent i va demanar la cessió – altre cop – de l’immoble, atenent que el solar era municipal i a més no s’estava realitzant l’ús pel qual havia estat cedit, de fet, no tenia ús. Aquest acord va ser pres pel plenari municipal amb l’acord dels tres grups municipals (ERC, PSC i CiU).

L’any 2004 el GIESE (Gerencia de Infrastructuras i Equipamientos de Seguridad del Estado) va fer un seguit d’ofertes desmesurades i inviables econòmicament per la venda de l’edifici que no foren acceptades per l’ajuntament (responsable subsidiari, val a dir, del continu arranjament dels diferents desperfectes de l’immoble que provocaven inseguretat a la via pública).

En aquest sentit, el passat mes de juny la diputada Teresa Jordà, acompanyada dels regidors del grup municipal d’ERC de l’ajuntament de Sant Joan, va fer públic que defensaria, altra vegada, al Congrés dels Diputats, la cessió de les casernes de la Guàrdia Civil – a un preu simbòlic d’un euro el metre quadrat – als ajuntaments catalans que en demanessin la titularitat. Una proposta que, tal i com va passar amb la petició per part del Govern de la Generalitat l’any 2005, fou rebutjada per la unió dels dos grans partits polítics espanyols del PSC(OE) i del PP.

S’escapava, un cop més, una llarga reivindicació de diversos equips de govern i grups municipals de Sant Joan de les Abadesses per transformar aquest equipament en habitatge de protecció oficial, tant de venda com de lloguer, amb la ferma voluntat de retenir els joves al municipi. La manca d’opcions laborals és la principal causa de la pèrdua de població que ens até però fa més de sis anys que l’ajuntament de Sant Joan no endega cap campanya de promoció d’habitatge de compra per retenir els joves al nostre municipi i cal actuar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s