Nous reptes, objectius clars

La consolidació econòmica d’un municipi o d’una comarca és proporcional a l’increment de les polítiques públiques i socials que s’han de a dur a terme pel bé comú. Per aquest fet, un dels objectius prioritaris de les administracions locals ha de ser potenciar econòmicament els àmbits territorials als quals desenvolupen llurs competències.

vila_icaria
Vila Icària, Sant Joan de les Abadesses

El Ripollès és una comarca econòmicament deprimida. Perdem població, l’atur continua molt present i els teixits comercial, empresarial i industrial fan mans i mànigues per continuar endavant. En aquest sentit, els ens locals aposten, amb més o menys intensitat, per donar suport a les respectives fonts econòmiques, a fi de facilitar-ne i/o potenciar-ne el desenvolupament.

El Ripollès, en plena era de la tecnologia i de l’accés a la informació, ha d’avançar de forma ambiciosa per retenir el seu talent professional. Aquell que cada dia ha de fer llargs quilòmetres de carretera o transport públic per desenvolupar la seva tasca laboral, per tal que pugui realitzar-se a la nostra comarca, com a mínim, el major nombre de dies de la setmana possible. Una quimera que serà viable quan el desplegament de la xarxa fibra òptica esdevingui una realitat tangible – ja més tard que d’hora – o quan disposem d’una veritable via de tren efectiva en temps i comoditat – un vergonyant despropòsit estatal que només podrà reconduir-se el dia que Catalunya gestioni la totalitat dels seus propis recursos -.

En l’àmbit municipal també es poden establir polítiques, menors però no menys importants, per incentivar l’establiment de nous negocis, tals com bonificar les taxes de la llicència d’activitats de nova obertura, incrementar aquesta bonificació per persones amb situació d’atur – i facilitar el màxim de processos burocràtics – o premiar aquelles activitats de nova implantació que contemplin criteris de sostenibilitat energètica. Unes mesures que el ple de l’Ajuntament de Sant Joan ha aprovat, per unanimitat de tots els seus membres i a petició dels regidors d’ERC, i que ha de fer efectives al llarg de les properes setmanes. Conjunt de propostes que, evidentment, poden resultar útils, però no suficients, per retenir els joves de casa nostra.

Hem de potenciar la promoció econòmica, donar suport i facilitats als emprenedors i fomentar la formació d’aquelles persones en situació d’atur. Ho podem fer invertint en infraestructura, facilitant la burocràcia o potenciant la cultura cooperativa. Com per exemple, la creació d’espais de trobada de professionals de branques diverses per tal de fomentar el possible treball conjunt del talent local. Que és molt i sovint no se’l valora tal i com es mereix. Cal potenciar la suma de sinèrgies. En aquest sentit, equipaments com Vila Icària podrien contemplar aquesta funció i, al mateix temps, reformular-se amb els objectius que fou creada; per generar nou talent empresarial i ocupació.

En resum, cal establir nous reptes i uns objectius clars per intentar desenvolupar i incrementar l’economia de casa nostra.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s