Sensibilitat Històrica

El Banc d’ADN de Catalunya és una iniciativa social altament necessària que per dignitat històrica cal contribuir a muscular. Va néixer l’any 2012, davant la necessitat de diversos familiars de persones desaparegudes durant la guerra civil espanyola, per tal de recollir i conservar el testimoni genètic de la seva descendència viva, a fi de poder arribar a identificar els desapareguts mitjançant la comparativa de l’historial genètic. El temps ha transcorregut massa i la primera generació de descendents dels desapareguts de la guerra és cada cop més escassa.BANC ADN

Són moltes les fosses comunes que encara queden per exhumar a Catalunya – unes 370 identificades fins al moment, segons la noticia publicada per l’edició del Vallès Oriental d’aquest diari el passat dia 29 de febrer – i, per tant, són molts els ciutadans que resten sota terra esperant ser identificats i poder ser plorats pels seus familiars més directes.

El Banc d’ADN estableix un protocol minuciós basat en la confidencialitat dels donants, el rigor del treball i la qualitat dels resultats. Tanmateix, fins al moment, només s’han recollit un centenar de mostres que es contraposen amb la gran quantitat de desapareguts existents a Catalunya. Uns 4700 segons la Generalitat de Catalunya i uns 115.000 a tot l’estat Espanyol.

Les institucions catalanes i, sobretot, les espanyoles tenen el deure i l’obligació de destinar els recursos necessaris per obrir la totalitat de les fosses comunes identificades arreu dels pobles de Catalunya, a l’hora que cal continuar esmerçant esforços per localitzar-ne de noves. La setmana passada el Parlament de Catalunya, finalment, va aprovar la creació d’un banc d’ADN públic per recollir les cadenes genètiques de les restes dels desapareguts, així com dels seus descendents més directes per promoure’n la comparativa i la identificació. Aquí és on els ens locals, en tant que són les administracions públiques més properes als ciutadans i màximes coneixedores de les seves realitats socials i humanes, han de prendre partit donant a conèixer la importància del Banc d’ADN.

Amb aquesta voluntat, el dia 27 de març de l’any 2015, el plenari de l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va aprovar, per unanimitat, la moció presentada pel grup municipal d’ERC per tal que l’ens donés a conèixer i promogués la tasca realitzada pel Banc d’ADN. Així, fa poques setmanes, la pàgina web municipal va incorporar un bàner amb l’enllaç directe a la web informativa del banc. Una primera i grata iniciativa que és, malgrat arribar quasi bé amb un any de decalatge des de la seva aprovació, se’ns dubte, insuficient. El deute amb la història ha de ser el responsable de la sensibilitat necessària per promoure de forma activa l’existència del Banc d’ADN a tota la població.

Iniciatives com la de l’ajuntament de la Garriga, a fi de sufragar els costos de la presa de mostres genètiques, o bé la realització de conferències, com les organitzades pels ajuntaments de Tàrrega, Arenys de Munt o Tivissa, són uns bons exemples de la forta implicació d’alguns municipis, encara minoritaris, a l’hora de difondre la tasca del Banc d’ADN. La recuperació de la dignitat dels nostres morts – aquells que van lluitar en pro de la llibertat – és el pas més important pel tancament d’algunes de les ferides de la història.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s